Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen projekt "Europski biciklistički izazov 2017"

10.04.2017.

15:42

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji Europski biciklistički izazov održat će se od 1. do 31. svibnja. Cilj je potaknuti građane da koriste bicikl umjesto ostalih prijevoznih sredstava, a mogu sudjelovati svi građani koji žive u gradu sudioniku projekta.

U projektu sudjeluje 50-ak europskih gradova koji se natječu u broju prijeđenih kilometara svojih građana na biciklu. Grad Zagreb u ovome izazovu sudjeluje treći put pod sloganom "Vozim za Zagreb, vozim za sebe!"

Europski biciklistički izazov je pokrenuo grad Bologna 2012. godine sa ciljem da se promovira, ali i educira građane u urbanim sredinama da što više, za svoje kretanje gradom, koriste bicikl, rekla je koordinatorica projekta, Darinka Jug.

Projekt ima i humanirarnu notu. Naime, Hrvatska poštanska banka će za svaki prijeđeni kilometar donirati 1 kunu za maturante koji izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj.

"Vozimo za Zagreb" je odlična inicijativa kojoj smo se mi odlučili priključit. Naš skromni doprinos ćemo dati tako da pomognemo šest maturanata Dječjeg doma u Nazorovoj. Nadamo se da će sličnih inicijativa biti još, istaknuo je član Uprave Hrvatske poštanske banke, Domagoj Karadjole.

Projekt su podržale brojne poznate osobe poput glazbenika Ivana Dečaka, voditeljice Danijele Trbović, glazbenika Filipa Dizdara i veslača Damira Martina.

Zainteresirani građani mogu sudjelovati u izazovu preko besplatatne aplikacije NAVIKI. Sve dodatne informacije možete pronaći na web stranici www.cyclingchallenge.eu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.