Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen projekt kućnog kompostiranja otpada

12.04.2017.

13:30

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Savici je predstavljen projekt kućnog kompostiranja otpada. Uz prigodno predstavljanje postupka na koji se kompostiranje izvodi, projekt je predstavio gradonačelnik Milan Bandić. Projekt je došao podržati ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Grad Zagreb  pokrenuo je Projekt kućnog kompostiranja otpada kako bi se uspostavio cjelovititi održivi sustav gospodarenja otpadom. Recikliranjem bi se smanjila količina otpada koja završava na odlagalištima, a istodobno bi se dobio kvalitetan kompost za vrtove i i okućnice. 

Ovo je glavni preduvjet da bi riješili problem otpada u Zagrebu, rekao je gradonačelnik Milan Bandić

Najteže je mijenjati navike. Kontakt centar nam kaže da se javilo već 400 ljudi za kompostere što znači da je interes velik, zagrepčani će na ovo reagirati na najbolji mogući način. 

Projekt je podržao ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji je pozvao i ostale gradove u županiji u zemlji da slijede ovakav primjer.

U jednoj posudi jedna obitelj može prikupiti otpad biorazgradivog materijala koji vrijedi u ekvivalentima CO2 jer mi kao država smo dužni voditi te bilance, gotovo jednu tonu koja se na taj način smanjuje i prema tome toliko vrijedi.

Na području Zagreba građanima će biti dostupno 115 tisuća kompostera.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.