Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen projekt "Okusi Hrvatsku"

23.05.2017.

15:56

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt "Okusi Hrvatsku" kojim se na jednom mjestu mogu kušati vrhunske delicije iz svih dijelova Hrvatske, predstavljen je u jednoj konobi u središtu grada. Na projektu sa svojim proizvodima sudjeluje šezdesetak malih proizvođača.

Medvjeđa salama, kobasica od tovara, namaz od čvaraka te domaća vina, likeri i rakije, samo su neke od delicija koje su se mogle kušati na predstavljanju projekta "Okusi Hrvatsku".

Mi smo osmislili projekt "Okusi Hrvatsku" jer smo, u stvari, htjeli i domaćim gostima i turistima predstavit svu raznolikost i raskoš Hrvatske gastroenološke ponude. To je nešto što je zanemareno, a u svakom slučaju se treba malo više isticat, osobito u centru Grada gdje smo mi imali priliku otvorit lokal i na taj način krenut u priču vrlo ambiciozno i sa puno istraživanja i ljubavi, rekla je voditeljica projekta Slađana Križić.

Naglasak projekta stavljen je na proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i drugih malih proizvođača koji njeguju tradicionalnu proizvodnju. Gost može naručiti plate iz pet regija: Slavonije i Baranje, Centralne Hrvatske, Istre, Dalmacije te Like i Gorskog Kotara, Napravili smo normativ za sve plate. Postoji gramaža određenog proizvoda koji je specifičan za tu platu. U tu gramažu mora ići na platu za jednu, za dvije, za četiri ili za deset ljudi. Točno se zna za koliko ljudi, ističe Križić.

Kako turisti reagiraju na ovakve delicije rekla je vlasnica restorana u kojoj je i započeo projekt, Iris Filipan, Mi imamo praksu, kad naš konobar iznese van platu onda objasni šta se na njoj nalazi, objasni iz kojeg je dijela Hrvatske. Turisti su jako oduševljeni, najviše sa čvarcima, namazom od čvaraka i ovim "egzotičnim" poput medvjeda, jelana i tovara koje im je iznenađenje da postoji uopće.

"Okusi Hrvatsku" uskoro će se naći i u drugim hrvatskim gradovima, a naše delicije kušat će se i u inozemstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.