Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen projekt revitalizacije bivše tvrtke "Sljeme" iz Sesveta

20.01.2018.

16:04

Autor: Krešimir Vešnik

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Zagreb će biti koordinator EU projekta "ProGIreg" u kojem će se revitalizirati bivša tvrtka "Sljeme" iz Sesveta. U sklopu projekta planirano je, između ostalog, otvaranje info-centra i glazbene škole, a u potpunosti ga financira EU.

Cilj projekta "ProGIreg" je razvijanje zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja. Projekt je prijavljen u okviru programa Obzor 2020 koji se zasniva na načelima rješenja koja se temelje na prirodi, Rješenja temeljena na prirodu su zapravo odgovorno upravljanje prirodom i prirodnim resursima kako bi se odgovorilo na društvene izazove kao što su i klimatske promjene; nezaposlenost; zdravlje ljudi, dakle sport, rekreacija; obnovljivi izvori energije; inovacija urbanih vrtova; nove, zelene infrastrukture itd., objasnio je Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Projekt se u potpunosti financira iz sredstava EU u iznosu od oko 1 460 000 eura.

Plan je da se bivša tvornica revitalizira na način preuređenja zgrada u svrhu novih javnih sadržaja kao i društvenih koristi, poput otvaranje info-centra za komunikaciju s građanima, izgradnje biciklističke staze do Novog Jelkovca te razvoj urbanih vrtova koji bi služili kao edukacijski centar, Također, možemo zaključiti da je ovaj iznos samo jedan korak u provođenju i zaživljavanju, zapravo, cijele priče, kompletnog područja. Ova sredstva neće biti dovoljna, ali ćemo mi, kroz projekt, sagledati ostale načine financiranja kako bi se sve te aktivnosti provele, odnosno cijelo područje revitaliziralo zone "Sljeme Sesvete" pa i šire, rekao je Vuger. 

Početak realizacije projekta je u svibnju, a trajat će 5 godina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.