Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen projekt "Socijalno se uključi i zaposli"

20.01.2020.

14:32

Autor: Emina Dabo Hunjak

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Pedeset žena iz marginaliziranih skupina bit će zaposleno na dvije godine kroz projekt Socijalno se uključi i zaposli kojeg provodi Grad Zagreb potpomognut s oko 10 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

250 osoba u potrebi, uglavnom starije životne dobi i osoba s invaliditetom, dobit će dodatnu pomoć u kućanstvu. Tijekom dvije godine projekt, skraćeno nazvan SUZI, zaposlit će 50 žena koje će za nijih skrbiti te im pomagati u kućanskim poslovima. Riječ je o nezaposlenim ženama s najnižom stručnom spremom, odnosno teško zapošljivim osobama iz marginaliziranih skupina, pojasnio je voditelj projekta Andrija Petrović.

- To su prvenstveno žene Romkinje, žene žrtve obiteljskog nasilja, žene branitelja, poginulih branitelja, nestalih i tako dalje. Zatim, teško zapošljive žene, dugotrajno nesaposlene žene iznad 50 godina starosti na poslovima skrbi u kućanstvu za starije i osobe u potrebi. Zaposlit ćemo i pet kontrolora rada zaposlenih žena što uključuje da će oni nadzirati njihovo svakodnevno izvršenje obaveza, odnosno kontaktirati krajnje korisnike kako bi dobili povratnu informaciju - rekao je Petrović.

Cilj projekta ih je osnažiti i pripremiti za tržište rada, osobito za deficitarna zanimanja. Do sada su održane motivacijske radionice, a već su i zaposlene prve žene. 

Oko deset milijuna kuna za projekt je Grad povukao iz Europskog socijalnog fonda, a dobrobit će, osim zaposlenih žena, osjetiti i sugrađani u potrebi kojima će one svakodnevno pomagati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.