Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen projekt Zagreb - zdravi grad

23.09.2019.

14:20

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Želja nam je da Zagreb bude zdravi grad, istaknuto je danas prilikom predstavljanja istoimenog projekta na konferenciji Stranke rada i solidarnosti. Kako bi se ta želja i ostvarila, provode se brojni preventivni zdravstveni programi, dok se uz pomoć fondova EU investira u razne zdravstvene ustanove.

Grad Zagreb s ciljem poboljšanja i zaštite zdravlja građana iz proračuna financira javnozdravstvene programe s više od 34 milijuna kuna, naglasio je član stranke i Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč:

"Ured za zdravstvo grada koordinator je 19 javnozdravstvenih programa koji se bave mentalnim zdravljem, reproduktivnim zdravljem, kardiovaskularnim problemima te nutricionizmom."

Naglasak je na transformaciji domova zdravlja. Potpredsjednica Stranke Ana Stavljenić Rukavina rekla kako je ključ zdravog grada je u prevenciji bolesti te pretvaranju domova zdravlja u svojevrsne dijagnostičke centre u zajednici:

"Naš model doma zdravlja je javnozdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite koja u svom sastavu osim obiteljske medicine, pedijatrije i ginekologije ima značajno razvijene djelatnosti suvremene dijagnostike."

Osim vlastitog proračuna, u poboljšanju zdravstvenog standarda građana, Grad Zagreb koristi i fondove Europske unije. Ukupno se iz EU fondova trenutno ulaže više od 750 milijuna kuna u nekoliko projekata, a plan je ulagati i dalje, rekao je predsjednik Stranke Milan Bandić:

"Prioriteti Grada su: proširenje kapaciteta za palijativnu skrb s planom za realizaciju plaijativne skrrbi za djecu; nabava novih suvremenih vozila za hitnu medicinsku pomoć s ciljem da postanemo vodeći u Europi po brzini dolaska. za vrijeme presjedanja Eu imamo timove s odličnim poznavanjem nekoliko službenih jezika EU. U razmatranju je i inicijativa za uspostavljanje hitne helikopterske službe."

Također, naglašeno je kako je važno pojačati intersektorsku suradnju, pogotovo sa sektorom obrazovanja kako bi se brojne bolesti poput depresije i ovisnosti unaprijed spriječile.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.