Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen sustav beskontaktnih pametnih spremnika za otpad

01.06.2020.

12:52

Autor: Mario Mihaljević

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Europskom trgu predstavljen je 'EcoMobile' - sustav beskontaktnih pametnih spremnika za odlaganje i upravljanje otpadom, koji pomoću preše smanjuje obujam otpada za sedam puta, a okvirna vrijednost sustava je 37 tisuća kuna.

-Rezultat je to višegodišnjeg rada domaćih stručnjaka iz tvrtke EcoMobile, a sustav je u potpunosti proizveden u Hrvatskoj-, rekao je Aleksandar Ivanović iz tvrtke EcoMobile.

Dodao je da sustav omogućuje odlaganje otpada bez kontakta, pomoću senzora kojima se pokreće automatsko otvaranje vrata.

Spremnici za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, te izdvojeni spremnici za sitan miješani komunalni otpad, uključujući i drobilice, koje omogućavaju smanjenje obujma otpada za sedam puta, koštaju oko 37 tisuća kuna. 

Ivanović je istaknuo da sustav autonomno, putem aplikacije, na popunjenosti oko 80 posto sam dojavljuje središnjem softveru koji je povezan s komunalnim vozilima, što djelatnicima olakšava rad. Rekao je da postoji mogućnosti raznih nadogradnji kao što su mjerači čistoće zraka, buke, i sl.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.