Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljena "Kraljevina Zelina"

21.04.2017.

13:10

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu je održana svečana ceremonija otvaranja prve butelje vina "Kraljevine Zelina" iz berbe 2016. godine. Naglašen je potencijal ove sorte koju je Zagrebačka županije prije 18 godina zaštitila kao svoju robnu marku.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, čemu svjedoči i činjenica da je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja ovakvih vinskih ceremonija stara gotovo stoljeće i pol, kaže predstavljajući berbu iz 2016 godine,. predsjednik Udruge zelinskih proizvođaća vina, Željko Kos

Kraljevina je autohtona sorta Prigorja, mi je svojatamo kao našu zelinsku sortu, to su lagana vina koja daju oko 11 posto alkohola, s nešto više svježine, dakle to je ljetno vino jer je lagano i osvježavajuće. 

Prepoznavši potencijal ove sorte, Zagrebačka županija, još prije 18 godina, zaštitila je Kraljevinu Zelinu kao svoju robnu marku. Bogata tradicija proizvodnje, blago podneblje, znanje i educiranost vinara preduvjet su za stvaranje kvalitetnih vina istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 

Stručnjaci kažu da je prošlogodišnja berba bila jako dobra tako da je i kvaliteta izvrsna. U svakoj proizvodnji dobijemo kvalitetu, što znači da je u cijelu priču uključeno ono najbitnije a to je struka. Kraljevina Zelina autohtona je sorta i kroz ovakvo vođenje siguran sam da će se zadržati u samom vrhu distribucije vina na zagrebačkom području

Za subvencije i bespovratne potpore, Zagrebačka županija za vinare sa svog područja godišnje izdvaja 78 miljuna kuna, istaknuo je župan Kožić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.