Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljena nova udruga "Žene 50+"

08.03.2017.

14:46

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnivačice su Ankica Mamić, Mladenka Šarić, Snježana Mlinarević te Jelena Skorup Juračić. Pokrenule su i portal "One nastupaju". Cilje udruge je okupiti žene starije od 50 godina koje bi svojim iskustvom i obrazovanjem pokrenule promjene u društvu.

Naše društvo je izrazito muško. Žene starije od 50 godina su nevidljiva skupina koja nema ni društva ni lokalne zajednice, pogotovo kad se nađu u nepovoljnoj životnoj situaciji, istaknule su osnivačice navodeći glavnu ideju pokretanja udruge.

Mi, zapravo, želimo srušiti predrasude koje postoje. Želimo potaknuti ljude koje donose u Hrvatskoj političke odluke da malo pažljivije promišljaju kad donose neke zakone i rade projekte koji su namjenjeni ženama, rekla je predsjednica udruge Mladenka Šarić.

Želja udruge jest da postane centralno mjesto za pomaganje i davanje podrške u različitim inicijativama koje će žene starije od 50 godina pokretati. Nudit će besplatne pravne savjete, psihološku pomoć, savjete oko uređenja doma i pokretanja projekata...

Već imamo nekoliko prijateljskih kompanija koji će nam pomoći da se određeni proizvodi u određene dane za našu skupinu kupuju po povoljnijim cijenama. Imamo stotine i stotine stvari jer mi na ovome radimo skoro godinu dana, naglasila je jedna od osnivačica Ankica Mamić.

Portal "One nastupaju" osmišljen je kao medijska platforma udruge za informiranje žena o njihovim pravima i problemima. 

Iako je udruga usmjerena na žene i muškarci te životne dobi se mogu priključiti udruzi, ili kao pomagači ili kao oni kojima treba pomoć.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.