Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljena zeleno-lijeva koalicija

20.04.2021.

15:07

Autor: Davor Šalat

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Imamo šest tema koje su nam prioritet i povezuju nas kao zeleno-lijevu koaliciju. To je istaknuo kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević na predstavljanju koalicije stranaka i platformi Zagreb je naš!, Možemo!, Nova ljevica i Zelena alternativa - ORAH, koja će zajedno izaći na lokalne izbore.

- Ovo je nastavak suradnje koju smo počeli za lokalne izbore 2017. Prema svim anketama, sada smo prva politička opcija u Zagrebu, a na nacionalnoj razini treća - rekao je Tomašević.

- Povećanje recikliranja i kompostiranja otpada te zatvaranje odlagališta Jakuševac, proširenje i unapređenje mreže vodoopskrbe, vodovodne mreže i mreže oborinske i druge odvodnje, brži i kvalitetniji javni prijevoz i razvoj biciklističke infrastrukture, cjelovita i zelena postpotresna obnova, moderne škole i vrtići opskrbljeni lokalno proizvedenom hranom, odgovarajuća skrb za starije i zdravstvena zaštita koja je dostupna u svim kvartovima - nabrojio je prioritete zeleno-lijeve koalicije Tomašević.     

Konkretizirao je i njihove planova za Jakuševac.

- Mi ga namjeravamo zatvoriti do kraja prvog mandata, znači u razdoblju od četiri godine. Prije svega mislimo promijeniti sustav naplate otpada kako bi se financijski stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i kompostiranje, drugo: graditi sortirnice i centre za ponovnu uporabu, znači smanjiti nastanak otpada, umjesto predimenzioniranog Centra za gospodarenje otpadom raditi manji centar za reciklažu. Tu ćemo preispitati postojeću lokaciju u prostornom planu i vidjeti gdje bi to najbolje funkcioniralo - zaključio je Tomašević.     

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.