Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljeno faksimilno izdanje glagoljskih Artikula

31.10.2017.

13:23

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojnim zemljama koje danas obilježavaju 500. obljetnicu Dana reformacije pridružila se i Hrvatska. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljeno je faksimilno izdanje glagoljskih Artikula iz 1562. godine, jedne od ključnih knjiga reformacije.

Ona svjedoči o silnom potencijalu koji su hrvatski glagoljaši, ovaj put protestantskog usmjerenja imali, koliko je bilo njihovo usmjerenje, koliko je bio njihov jezični inventar - dakle, svjedoči o golemom potencijalu hrvatskog književnog jezika u to vrijeme. Nastojali smo, zapravo, pokazati da je hrvatska protestantska tradicija knjige otisnute glagoljicom i ćirilicom nedovoljno proučena pa time i nedovoljno integrirana u cijelu vertikalu hrvatske filologije, kazao je predstojnik katedre za staroslavenski jezik i glagoljaštvo na Filozofskom fakultetu Mateo Žagar.

Razumni nauci ili Artikuli zapravo govore koja je to stara vera - oni se hoće vratiti na rano kršćanstvo kakvo je u Evanđelju i kakvo je u poslanicama, istaknuo je akademik Josip Bratulić.

Od 1517. i početka reformacije, temeljna načela tog pokreta (Samo Pismo – sola Scriptura, samo milost – sola Gratia i samo vjera – sola Fide) koji je obilježio duhovnu, političku, društvenu i kulturnu sliku Europe, imaju značajnog odjeka i hrvatskim zemljama. Usprkos snažnom protureformacijskom djelovanju, u Hrvatskoj se osnivaju i djeluju brojne protestantske crkve, a kontinuitet tog djelovanja vidljiv je sve do današnjih dana i djelovanja protestantskih i crkava reformacijske baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.