Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pregovori roditelja odgojitelja s gradonačelnikom nisu uspjeli

24.11.2021.

18:44

Autor: Doroteja Brljak

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / -

Unatoč gotovo dvosatnom sastanku s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, roditelji - odgojitelji u pratnji odvjetnika, nisu uspjeli promijeniti namjeru gradske vlasti o smanjenju naknada koje im se isplaćuju.

Odvjetnik Marko Fak izjavio je kako smatraju da gradonačelnik ima pravo kreirati demografsku politiku u svom mandatu kako želi, međutim da u stečena prava i mjere prema kojima su ljudi ravnali svoje živote ne bi smio dirati. Njihov stav je da za postojeće korisnike sve ostane kako jest, a za one buduće, ima mandat da to promijeni, ukoliko smatra da mu ta mjera nije dobra. - Mi smo predložili da gradonačelnik povuče ovaj prijedlog odluke iz procedure, dakle, da to ne ide na Gradsku skupštinu u dvanaestom mjesecu, da se napravi temeljita analiza i da se eventualno formira radna skupina u kojoj bi sudjelovali i naši predstavnici. Međutim, to je zasad odbijeno.-

Osnivačica inicijative Djeca su budućnost Ljiljana Dragić izjavila je kako se prosvjedi i sve planirane aktivnosti nastavljaju dalje. Sljedeći prosvjed najavljen je za subotu u 17 sati ispred Gradske uprave.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko kazala je kako u analizu učinkovitosti ove mjere nisu uključeni dovoljno stručni ljudi. - Inzistiramo na izradi ozbiljne, stručne, dubinske analize. Moraju biti uključeni demografi, ekonomisti, socijalni pedagozi, ginekolozi i na osnovi toga bi oni mogli dalje reagirati.-

Marko Fak, Ljiljana Dragić, Ana Marija Berbić Lacko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.