Hrvatski radio

Radio Sljeme

Preispitivanje zakonitosti izgradnje treće faze pročistača

24.01.2020.

15:05

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Burnu raspravu na Odboru za kontrolu u Gradskoj skupštini izazvale su pravne zavrzlame oko toga na koji način će se nadograđivati pročistač otpadnih voda. Riječ je o trećem stupnju pročišćavanja koju smo dužni provesti prema direktivi Europske unije.

Za to je već predviđeno više od 53 milijuna eura iz gradskog proračuna do kojih će se doći kreditom.

Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, prema propisima Europske unije, mora se nadograditi. Njime 20 godina upravlja privatni koncesionar, tvrtka Zagrebačke otpadne vode - koja ima ugovor do 2028. Već obavlja prvi stupanj pročišćavanja koji je mehanički, odnosno podrazumijeva odvajanje pijeska i ostalih nečistoća. Drugi je biološki i omogućuje da voda ne onečišćuje okoliš, a sada na red treba doći treći stupanj pročišćavanja koji je još stroži u zaštiti okoliša. Oporba smatra da bi se zbog toga trebao raspisati novi natječaj o koncesiji što je demantirala pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

- Novi natječaj za koncesiju za treći stupanj je pravno nemoguća misija zato što je to tehnološki neodvojiva cjelina od postojećeg drugog stupnja. To je intervencija u nadogradnju postojećih uređaja. Ne možete tu imati niti dva investitora, niti dva upravitelja. To je nemoguće - rekla je Jozić.

S time se ne slaže nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji koji kaže kako mu se čini da je riječ o stavljanju investitora u jedan izuzetno pogodujući položaj.

- Ne treba novi natječaj, ne treba nadogradnja u njegovom trošku. Zagreb će napraviti sve, ali neće nove natječaje. Tako se taj posao ne može obaviti.

Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka podsjeća koliku dobit koncesionar godinama ostvaruje.
- Na temelju tog štetnog koncesijskog ugovora što je i državna revizija potvrdila, koncesionar je ostvario dobit kao da je prodavao drogu. U kojem poslu je dobit 46 % da znam investirati? Nije dovoljno što građani plaćaju tri puta višu cijenu vode od 2004. godine, sad ćemo još platiti pola milijarde kuna tom istom koncesionaru iz proračuna. Novac nije povučen niti iz EU projekata, nego ćemo morati dići kredit za to - nabrojao je Tomašević.

Odbor je mišljenje zatražio od stručnog neovisnog tijela - Vijeća za vodne usluge koje je reklo da postojeći koncesionar prema novom zakonu ne može ići u ovu investiciju. Gradski ured za gospodarstvo proglasio ga je pak nenadležnim te je zastupnike uputio da zatraže mišljenje Ministarstva za zaštitu okoliša ili Sabora. Odbor je sjednicu završio zaključkom kako je u ovom projektu još puno nejasnoća, u idućih mjesec dana očekuje da mu se dostave sva izvješća i sporazumi koji su se potpisivali između Grada Zagreba i koncesionara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.