Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prekinut prosvjed taksista zbog djelovanja Ubera

21.06.2017.

15:55

Autor: Margareta Jozinović, Anamarija Knezović Kaurić, Da

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prekinut je prosvjed taksista ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u Ulici Grada Vukovara zbog djelovanja Ubera na našem tržištu. Procjenjuje se da je iz svih dijelova Hrvatske stiglo 400-tinjak vozila.

Nakon razgovora koje smo imali danas s državnim tajnicima odlučili smo dati još jednu šansu državi i institucijama pravne države da pokažu da će zakon biti isti za sve i da će se zakon jednako provoditi. Što je tu je. Još jednom nam je obećano i mi, kao i uvijek, još jednom vjerujemo obećanjima i nadamo se da će ovaj put država provoditi zakone koje je sama donijela. U principu, svi su suglasni da je način rada Ubera nezakonit. sad ostaju detalji na koji način taj problem kao takav u cijelosti riješitirekao nam je Božo Miletić, član sekcije autotaksiprijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Inače, glavni razlog okupljanja bio je zahtjev upućen Vladi da se zabrani i ukine Uberova aplikacija preko koje posluju.

Tražimo da Vlada konačno pokrene mehanizme i da zabrani platformu preko koje se potiče nelegalni rad na crno koji sprječava dotok novaca u državni proračun, rekao je predsjednik hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

Današnji prosvjed nije protiv Ubera vec protiv inertnosti sustava, rekla je odvjetnica splitskih taxista, Doris Košta te dodala kako je upravo u odnosu na državi da se probudi i shvati da netko ne može kršiti legalnost i raditi na teritoriju Republike Hrvatske.

Iako se Uber poziva na formiranu radnu skupinu Ministarstva prometa koja razmatra moguće izmjene zakona u smislu deregulacije taksi tržišta, predsjednik auto taxi sekcije pri obrtničkoj komori, Božo Miletic tvrdi kako za razliku od Ubera, koji posluje nezakonito, taksisti rade i posluju zakonito. 

Ovakav pritisak je u današnje vrijeme neprihvatljiv i predstavlja relikt nekih prošlih vremena, te nije primjer moderne europske države. Smatramo da se problemi mogu rješavati na drugačiji način istaknuli su iz Ubera u svom dopisu za medije povodom današnjeg prosvjeda.

A na sjednici Vlade predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na današnji prosvjed konstatirajući kako je korištenje prijevoza putem Ubera protivno važećim pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj.

Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora, izrečene su novčane kazne u iznosu od 5.2 milijuna kuna, 11 vozila je zapljenjeno, a izrečeno je na prekršajnim sudovima 19 prvostupanjskih presuda, dodao je Plenković.

Promet je bio djelomično blokiran, u oba smjera ulice Grada Vukovara ispred Ministarstva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.