Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prekinuta je sjednica Gradske skupštine. Nastavak u ponedjeljak!

06.02.2020.

19:27

Autor: Boris Bogić

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što su Odbor za prostorno uređenje i Odbor za Statut dali svoje pozitivno mišljenje da se amandmani mogu uvrstiti na dnevni red sjednice, krenulo se s glasovanjem za svaki pojedinačni amandman. Nakon više od 45 minuta glasanja usvojeni su svi amandmani.

Podsjetimo, nakon što je gradski HDZ predložio čak 16 amandmana, i gradonačelnik i njegova stranka predložili su 72 amandmana.

Svi su amandmani prihvaćeni no sada se o njima treba izjasniti ministarstvo graditeljstva.

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je kako su amandmani na izmjene i dopune GUP-a presedan, a drži i kako je time otvorena Pandorina kutija te se narušava cijeli sustav prostornoga planiranja.

Premijer Andrej Plenković jučer je, kazala je Mrak Taritaš, rekao gradonačelniku Milanu Bandiću da radi što i kako hoće.

- Imala sam priliku čuti gradonačelnika koji je rekao da mu GUP treba biti razvojan i da je izuzetno važno da bude. I onda su tu kolege iz HDZ-a složili 15 amandmana, a ne budu lijeni potrudili su se i kolege iz Kluba Bandić Milan 365, eto njih sa 72 amandmana - istaknula je bivša ministrica graditeljstva Mrak-Taritaš novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar komentirao je prijepor oko izmjena zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana, poručivši da se mora vidjeti struktura amandmana i što je predloženo pa će se na temelju toga donijeti odluka.

Upitan koliko će trebati vremena za taj proces rekao je da o tome ne želi govoriti jer ne zna koliko ima amandmana na izmjene GUP-a

- Mislio sam, ako ih bude pet, deset, petnaest, to ćemo u petnaestak dana moći riješiti - rekao je Štromar novinarima uoči sjednice Vlade.

Novinari su zatražili da prokomentira način na koji je gradonačelnik Milan Bandić u 24 sata podnio 70 amandmana na GUP, a Štromar je ocijenio kako je to "kao da se predlaže nova rasprava i novi GUP".

Struka će utvrditi može li ili ne proći ovoliko amandmana. Ne znači da će Bandićev prijedlog proći u ministarstvu "koje će stručno pregledati svaki amandman i odrediti može li proći".

Ističući kako je bilo više od 30 zahtjeva za izmjenu GUP-a ocijenio je kako to ukazuje da Zagrepčani žele drugačiji GUP.

Ustvrdio je da politika treba biti uz građane i s njima odlučivati kako će se razvijati grad.
Upitan hoće li biti pritisaka na ministarstvo u vezi GUP-a ustvrdio je kako ih nije bilo ranije pa neće ni sada

- Dva puta smo ga odbili, sve se radilo stručno. Kada je sve napravljeno po zakonu, naše stručne službe rekle su - ovako može -

Sjednica Gradske skupštine nastavlja se u ponedjeljak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.