Hrvatski radio

Radio Sljeme

Preminuo istaknuti psihijatar i ravnatelj "Vrapča" Vlado Jukić

03.03.2019.

16:52

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Istaknuti hrvatski psihijatar i dugogodišnji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. sc. dr. med. Vlado Jukić umro je u u nedjelju u Zagrebu nakon teške bolesti u 68. godini, priopćila je Klinika za psihijatriju Vrapče.

Vlado Jukić rođen je u mjestu Osoje u općini Posušje u Bosni i Hercegovini 23. lipnja 1951. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1976. Tijekom svoga radnog vijeka ostvario je najviša stručna i znanstvena dostignuća te je obnašao brojne visoke funkcije. Dobitnik je niza nagrada i odlikovanja. Kao osoba iznimno širokih obzora i interesa, u potpunosti je bio predan svome zvanju te je, istaknuto je, utjecao ne samo na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije, nego je svojim radom zadužio i širu društvenu zajednicu.

Vlado Jukić bio je neumoran borac za prava osoba s duševnim smetnjama i pokretač ideje o proglašenju Dana prava osoba s duševnim smetnjama. Navedeno je kako će, uz sva ta postignuća. prof.dr.sc. Vlado Jukić ostati zapamćen kao sigurno najuspješniji i najdugovječniji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče. 

- Njegovom smrću završava jedno značajno razdoblje hrvatske psihijatrije u kojoj je profesor Vlado Jukić ostavio neizbrisiv trag - istaknuto je u priopćenju Klinike za pshijatriju Vrapče.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.