Hrvatski radio

Radio Sljeme

Presuda kardinalu Aloziju Stepincu - poništena u cijelosti

22.07.2016.

11:50

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kardinal Alojzije Stepinac nije imao pošteno suđenje i presuda iz 1946. u cijelosti se poništava. Odlučilo je tako tročlano izvanraspravno vijeće Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić.

HRT priprema posebnu emisiju o reviziji sudskog postupka protiv Stepinca na Prvom programu HTV-a od 20.00h

Posjetimo, kardinal Stepinac 1946., na montiranom političkom suđenju, osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Rasprava, koju je tražila kardinalova obitelj, trajala je desetak minuta i bila je zatvorena je za javnost.

Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem "Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države", optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Na samom suđenju 1946. je bilo mnogo lažnih svjedoka koji su kardinalu pripisivali svašta i odlučili smo se za ovu raspravu kako bi obnovljenim procesom, na temelju vjerodostojnih dokumenata i svjedoka pokazati pravu istinu, izjavio je u jučerašnjem razgovoru za HRT kardinalov nećak Boris Stepinac. Kazao je kako je zbog montiranog procesa njegova obitelj imala velikih problema. Obitelj, dodao je - živi u uvjerenju da će dobiti ovu pravnu bitku i neće odustati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.