Hrvatski radio

Radio Sljeme

Preuređenje Jaruna uz uklanjanje parkirališnih mjesta?

17.02.2023.

14:01

Autor: Magdalena Pongrac

Radovi na uređenju Aleje Matije Ljubeka na Jarunu

Radovi na uređenju Aleje Matije Ljubeka na Jarunu

Foto: Radio Sljeme / HRT

Punom parom radi se na obnovi kolnika i biciklističke staze na Aleji Matije Ljubeka na Jarunu. Tako će biti sve do travnja, kad će se građani napokon moći provozati novom stazom, koja nije bila uređivana još od Univerzijade.

Aleja Matije Ljubeka na Jarunu, odnosno kolnik i biciklistička staza, nisu rekonstruirani posljednjih gotovo 40 godina. Osim što ih je načelo vrijeme, oštećeni su u zagrebačkom potresu pa se sada većinom obnavljaju novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Projekt je vrijedan oko tri milijuna eura. Govorimo o cesti dugoj 6,4 kilometra. Ono što me veseli je to što će biti unapriješenja regulacija prometa na način da će biciklističke staze biti puno šire i puno sigurnije. Ono što razmatramo je uklanjanje parkirališnih mjesta uz samu Aleju, kako bismo uspjeli proširiti biciklističku stazu i kako bi se ona na pravi način koristila.


Kad bude gotova, trajna prometna regulacija bit će sveobuhvatno rješenje za neometani suživot biciklista, rolera, pješaka, rekreativaca, profesionalnih sportaša i trenera, uvjerava gradonačelnik. I automobila, ne slučajno, na zadnjem mjestu.

- Za sada ostaje jednosmjerni promet i ostaje naplata ulaska za automobile. O detaljima primjene regulacije prometa ćemo više reći u nadolazećim tjednima jer planiramo uključiti javni prijevoz. Želimo destimulirati korištenje automobila uopće na Jarunu pa tražimo alternativu sa ZET-om u vidu javnog prijevoza.


Sve bi trebalo završiti do travnja, do kad je, u zoni Rekreacijsko-sportskog centra Jarun, onemogućeno kretanje motornim vozilima i biciklima. Od 7 do 17 sati kretanje je onuda zabranjeno i pješacima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.