Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pri kraju prva faza modernizacije Zoološkog vrta

31.08.2016.

20:37

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uspješno se privodi kraju prva faza EU projekta Modernizacije Zoološkog vrta, koji je počeo u listopadu 2014., a ukupna mu je vrijednost oko 38 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Posjetitelje očekuju novi edukativni centar i zgrada restorana, odmorišta i vidikovca te volijera za afričke ptice s biofilterom. Na taj će se način, kažu u Zoološkom vrtu, krunati ždral, čaplja govedarica, abdimova roda i druge afričke ptice u novoj Volijeri aktivno “uključiti” u programe zaštite okoliša budući da će vodu u velikim bazenima čistiti će biofilter - biljni pročistač koji će štediti pitku vodu.

Ugrožene vrste životinja živjet će i na prostoru projekta “Madagaskar” gdje će se uz pitku vodu prikupljati kišnica u posebnim cisternama. Racionalnom korištenju energije pridonijet će dizalice topline, centralna kotlovnica na pelete, ali i sunčevi kolektori na krovu zgrade novog restorana.

Po završetku projekta u Zoološkom će vrtu novu nastambu dobiti i dalmatinski pelikani, nedavno pristigla vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki će se vrt „proširiti“ na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 38 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

 Osim unapređenja kvalitete turističke ponude Grada Zagreba i Zoološkog vrta Zagreb, u cilju je projekta i povećanje broja posjetitelja s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje te povećanje broja korisnika edukacije s 18.000 na 24.000 godišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.