Hrvatski radio

Radio Sljeme

Priča o Bumbarima

25.03.2022.

07:32

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Jutro u Vodnjanu

Jutro u Vodnjanu

Foto: D. Dragosavac/Prstom po globusu / HRT Radio Sljeme

U jednom hodu autorica radio putopisa Vesna Jurić-Rukavina s ton majstorom Tomislavom Šamecom poigrala sam se s traženjem značenja i podrijetla Bumbara, žitelja u Vodnjanu. Tako je nastala "Priča o Bumbarima"!

Čut će te bumbarski, tj. istroromanski (istriotski) dijalekt neolatinskoga podrijetla. Znanstvenici nisu jedinstveni, al nisu ni Bumbari. 

Grad Vodnjan, slavne prošlosti i moći ima mnogo zanimljivosti. U prošlosti je Vodnjan-Dignano bilo važno urbano središte te je danas ovaj grad zanimljivo odredište, posebice za ljubitelje umjetnosti i kulture. Šetajući starim dijelom grada zapazit ćete mnogobrojna zdanja koja pripadaju različitim povijesnim razdobljima: gotici, renesansi i baroku. Muzej se nalazi u palači iz 14.st. a pripadala je obitelji Bettica. No, ono po čemu se posebno ističe taj gradić s 4 tisuće stanovnika je crkva sv. Blaža impozantne veličine u kojoj su iza glavmoga oltara smještena neraspadnuta Tijela svetaca. Znanost je utvrdila kako tijela nisu mumificirana U prostoru crkve je i dojmljiva Zbirka relikvijara i umjetnina. Uz crkvu je zvonik najviši u Istri (62 m). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici