Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pridružite se akciji čišćenja Zagreba na Dan planeta Zemlje

21.04.2023.

13:09

Autor: Magdalena Pongrac

Ilegalni deponij u Zagrebu

Ilegalni deponij u Zagrebu

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Sutrašnji Dan planeta Zemlje, možda i najvažniji ekološki datum u kalendarskoj godini, Zagreb će obilježiti velikom akcijom čišćenja. Organiziraju je Grad i Čistoća, koja ove godine slavi 100 godina postojanja. I građani su pozvani pomoći.

Rukavice, vreće i oprema za rad već čekaju vrijedne ruke Zagrepčana kako bi pomogle u čišćenju svojega grada, rekao je direktor zagrebačke Čistoće, Davor Vić.

- Želimo uključiti naše korisnike, educirati i podići svijest o tome što znači nepropisno odložen otpad u prirodi, koliko je štetan i koliko truda je potrebno uložiti kako bi se on uklonio. Ovo je, prvenstveno, apel na svijest onih koji još nisu shvatili da je ovo nedopustivo i neprimjereno. Svi koji žele imaju mogućnost uključiti se u akciju, građani su pozvani doći u što većem broju, očekujemo lijepo vrijeme, a mi ćemo im pripremiti edukativne materijale, rukavice i vreće.


Naravno, većinu posla odradit će radnici Čistoće koji će, uz čišćenje, razvrstavanje i odvoz otpada - kositi, orezivati i saditi cvijeće. Oni, naime, slave stotu obljetnicu svoje tvrtke koja je, samo ove godine, doživjela brojne promjene. Nakon štrajka radnika i potpisivanja novog kolektivnog ugovora, pred Čistoćom su novi izazovi, ističe Vić.

- Naš zadatak nije samo pokupiti ono što smo nekad nazivali smećem, već mora omogućiti svim svojim korisnicima da odvajaju otpad i tim sudjelovanjem rade pretpostavke za održivu budućnost. Ono što svi želimo je i da kvaliteta usluge bude bolja nego što je bila dosad.


Grad će za vikend, uz radnike i građane, čistiti i članovi gradske uprave, pročelnici, vijećnici i sam gradonačelnik. Raspored čišćenja objavljen je na mrežnim stranicama Radio Sljemena. A nakon teškog rada, bit će prilike i za okrepu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.