Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prihod od ulaznica za "Orašara" u MUO na Sv. Nikolu u humanitarne svrhe

04.12.2016.

14:43

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sav prihod od ulaznica za izložbu "Orašar - najljepša božićna bajka" na Sv.Nikolu, Muzej za umjetnost i obrt donirat će Dječjoj bolnici Srebrnjak. Ove je godine humanitarna akcija namijenjena nabavci dijagnostičkog uređaja za pulsnu oscilometriju - Resmon Pro Forced Oscillation Technique.

Riječ je o uređaju koji bitno olaškava pretrage dojenčadi i male djece s obzirom da se radi o neinvazivnoj metodi mjerenja plućne funkcije prilikom disanja.

MUO akciju provodi u suradnji s portalom Wishmama.hr, koji će taj dan osigurati darove, a uz prigodan program nedavno otvorenu izložbu o Orašaru u u 18 sati posjetit će i sam sv. Nikola.

Izložba "Orašar - najljepša Božićna bajka", posvećena slavnom baletu Petra Iljiča Čajkovskog, otvorena je 27. studenog, a već prvi dan pogledalo ju je više od dvije tisuće posjetitelja, izvijestio je MUO.

Do 26. veljače na izložbi se mogu razgledati kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi "Orašara" prikupljenih iz prestižnih kulturnih ustanova među kojima je i Državni muzej za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, grada u kojem je balet praizveden 1892.

Izložbom se obilježava i 85 godina od prve integralne izvedbe "Orašara" na sceni zagrebačkog HNK, za koji je koreografiju i režiju potpisala ruska balerina i pedagoginja Margareta Froman.

Prati je opsežan katalog s nizom tekstova i popratni program, od radionica i igraonica do modnih revija i predavanja, a kako se u vrijeme zagrebačkog adventa očekuje i veliki broj inozemnih turista, organizirat će se stručna vodstva na engleskom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.