Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prihvaćen gradski proračun za slijedeću godinu!

10.12.2019.

14:55

Autor: Boris Bogić/Hina

Marko Lukunić/PIXSELL

Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Zastupnici Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2020. od 8,547 milijardi kuna a zastupnik Vladimir Ferdelji upozorio je da proračun pokazuje kako će se u sljedećoj godini manje ulagati, a više zadužiti.

Za proračun je glasovalo 28 zastupnika, a protiv je bilo njih 15.
Od 44 amandmana prihvaćeno je njih 13 vrijednih 115 milijuna kuna, a proračun je povećan za još 137 milijuna kuna, koliko Grad namjerava uprihoditi prodajom poslovnog udjela u APIS-u.

Više od 700 milijuna kuna osigurano je za financiranje gradskih četvrti, u predškolski odgoj ulaganja će premašiti milijardu kuna, za osnovno i srednje školstvo planira se 180 milijuna kuna, a oko 430 milijuna kuna planira se za demografske mjere - novčanu pomoć roditeljima odgojiteljima i za novorođenčad, rekao je Milan Bandić.

Za djelatnosti ustanova u kulturi predviđeno je više od 450 milijuna kuna, a za sport više od 417 milijuna.
Za kapitalna ulaganja, objekte društvene djelatnosti, kulture, školstva, socijale, zdravstva i sporta te za zaštitu spomenika kulture izdvojeno je oko 400 milijuna kuna, a 420 milijuna za gradnju i održavanje cesta i za promet.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će se nastaviti energetska obnova zgrada sa 160 milijuna kuna.
- Predstoji nam još jedna izazovna godina u kojoj će biti potrebno uložiti više napora, rada i odgovornosti, više međusobne tolerancije i suradnje kako bismo provodili utvrđene politike kroz realizaciju programa, projekata i aktivnosti planiranih u proračunu- 

Gradski zastupnik Vladimir Ferdelji ocijenio je da su prihodi od poreza, koji su veći za 413 milijuna kuna, to jest sedam posto u odnosu prema ovoj godini - napuhani. Dodao je da se rashodi za usluge povećavaju za 137 milijuna kuna, a smatra da je tu riječ o sakrivenom zaduživanju.

- Dakle, onaj stari sistem - prebacujemo pravo građenja na Holding, onda se on zaduži, a mi dugoročnim najmom vraćamo iz Grada. Tako nam rastu usluge koje Grad plaća, a zapravo je to prikriveno zaduživanje - istaknuo Ferdelji.

Porezni prihodi za 2020. planirani su u iznosu od 5,2 milijarde kuna i sedam posto su viši u odnosu prema 2019., a Davor Filipović u ime Kluba zastupnika HDZ-a je rekao da porezni prihodi rastu iz godine u godinu te da su posljedica kontinuiranoga gospodarskog rasta u zemlji, rasta broja zaposlenih i plaća. 
Kao primjer gdje bi se u proračunu trebao napraviti dodatni pomak u proračunu naveo je prihode od iznajmljivanja.
- Zagreb ima više od 5000 stanova, a za iduću godinu planirano je uprihoditi 35 milijuna kuna. Kada pogledate koliko je to mjesečno, ispada 583 kune u prosjeku po stanu, prema tome je to nešto što mora biti bolje -

Proračun nije podupro Klub neovisnih zastupnika, a Tomislav Jonjić je rekao kako na taj način žele izraziti nezadovoljstvo upravljanjem gradom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.