Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna

23.10.2019.

19:43

Autor: Boris Bogić/Hina

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Zastupnici u gradskoj Skupštini većinom su glasova prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu unatoč nizu primjedbi oporbenih zastupnika. Za izvještaj je glasalo 26 zastupnika, a protiv njih 18.


U ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Davor Filipović rekao je da ta stranka podupire proračun jer je, između ostalog, izvještaj u plusu i jer je riječ o rekordnoj godini po povlačenju novca iz EU fondova zahvaljujući sinergijskom učinkom Vlade i Grada.

Tomislav Tomašević iz Kluba zastupnika Lijevog bloka, nazvao je polugodišnji izvještaj o izvršenju - izvještajem o neizvršenju.
Naveo je da je iskorištenost sredstava za gospodarenje otpadom bila manja od četiri posto. Za odlagalište otpada od predviđenih 14 milijuna kuna realizirano je manje od četiri milijuna kuna, a za Centar za gospodarenje otpadom od planiranih 49 milijuna kuna realizirano je tek četiri posto.

Rekao je da za objekte kapitalne djelatnosti indeksi pokazuju oko 15 posto, a za vrtiće manje od pet posto. Manje od 12 milijuna kuna je predviđeno za vrtiće, od čega je realizirano manje od pet posto, za zdravstvene objekte realizirano je 17 posto, a sportske 24 posto.

- Mogu razumjeti da se zbog dinamike više potroši u drugom polugodištu, ali ne mogu vjerovati da je takva porazna statistika u svim stavkama - komentirao je Tomašević.

Nezavisni Vladimir Ferdelji je u ime kluba HSLS-a naveo da su EU sredstva ostvarena s manje od 220 milijuna od planiranog te je istaknuo da je slaba realizacija prodaje građevinskih objekata gdje je planiran prihod od 104 milijuna kuna, a ostvareno 19 milijuna kuna.

- Na zakupnine smo potrošili 257 milijuna kuna, a od zakupnina smo dobili 46 milijuna. Negdje oko 190 milijuna kuna Zagreb plaća više za zakupnine nego što od njih dobiva. Neki gradovi, poput Dubrovnika, imaju polovinu prihoda od svoje imovine. Zbog takvih stvari neću podržati ovaj prijedlog-  poručio je Ferdelji.

Saša Molan u ime kluba SDP-a naveo je da kontinuirano raste broj gradskih ureda i da na taj način građani plaćaju međukoalicijske zahtjeve. Vezano za koaliciju HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti komentirao je da građani sve više rade, a te dvije stranke solidarno dijele sredstva.

Anka Mrak Taritaš navela je da je sufinanciranje projekata iz fondova EU na koje je aplicirao grad Zagreb planirano nešto više od tri milijuna, a izvršenje je nula kuna.
Komentirala je da su se za sljemensku žičaru mogla povući sredstva EU, da je bila u paketa zajedno s još dva projekta za žičaru - Biokovo i Učka.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak iz HNS-a kazao je da se prilikom usvajanja proračuna prošle godine planiralo za žičaru 27 milijuna kuna, a potrošeno je gotovo 110 milijuna kuna samo u prvih šest mjeseci.

- Mogli smo dobiti žičaru do Bistre za ovu cijenu. Ovo je preskupo i plaćaju je samo građani Zagreba od svojih sredstava. Ljudi iz grada su rekli da će se promijeniti operativni program i da će se sredstva povući iz EU fondova. To je i tada bila utopija i svih 560 milijuna kuna za žičaru ići će iz džepa Zagrepčana-  ustvrdio je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.