Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura

09.12.2022.

12:24

Autor: Radio Sljeme

Prihvaćen proračun

Prihvaćen proračun

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna, koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna. 

Oporbeni zastupnici su prije glasovanja napustili sjednicu zbog toga što ih je, kako su rekli novinarima, u raspravi vrijeđao gradonačelnik Tomislav Tomašević, a predsjednik Gradske skupštine SDP-ov Joško Klisović ih nije zaštitio. U raspravi su kritizirali prijedlog proračuna gradonačelnika, smatrajući ga nerealnim te ogledalom politike upravljanja gradom - smišljenoj obmani i manipulaciji jer se neće moći ostvariti. 


-Prijedlog proračuna za iduću godinu nije realan i po našem računu generira jedan manjak, to jest nepodmirene obveze Grada koje će se prenijeti na 2024. godinu u očekivanom iznosu od 81 milijun eura ili 610 milijuna kuna", ustvrdio je HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman. Dodao je kako je proračun u startu slagan na pogrešnim pretpostavkama. Rekao je i da proračun prikriva minus od 26,6 milijuna eura, a najveći rizik proizlazi iz precijenjenih prihoda i podcijenjenih rashoda te prikazuje nerealni suficit od 57,8 milijuna eura ili 435 milijuna kuna. 


Herman je rekao i da je njihov Klub HDZ-a i HSLS-a podnio 11 amandmana vrijednih 17,5 milijuna eura što čini samo 0,8 posto proračuna, a njima bi se značajno podignula dodana vrijednost proračuna za građane Zagreba. -Vi ovaj proračun predstavljate kao nešto jako dobro, kao nešto što je stabiliziralo gradske financije, kao nešto što će donijeti suficit, dobro građanima Zagreba, a zapravo je istina potpuno suprotna", ocijenio je Trpimir Goluža, nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta.  


Nestranački zastupnik Ivica Lovrić kaže da ga proračun podsjeća na onaj za 2022. te da je nerealan, pomalo fiktivan i napravljen na način da nisu realno prikazani niti rashodi niti prihodi. Gradonačelnik Tomašević predložio je proračun koji u širem smislu, uz uključenih 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih gradskih ustanova, iznosi 16,6 milijardi kuna, a u užem smislu (samo Grad bez ustanova) iznosi 11,2 milijarde kuna, u odnosu na 11,1 milijardu kuna koliki je u 2022. Na strani prihoda Zagreb planira povući 1,2 milijarde kuna iz EU fondova, što je za pola milijarde kuna više nego ove godine. Zaduživanje se planira srezati na pola u odnosu na prethodne godine, pa se planira zadužiti samo 600 milijuna kuna. I u idućoj godini Grad planira ostvariti suficit od 300 milijuna kuna, kako bi pokrio naslijeđeni dug od 1,4 milijarde kuna.

-Puno toga je dobro u gradskom proračunu, a gledali smo i da povećamo za socijalu, kulturu, prihvatili smo i neke amandmane iz oporbe. Gledali smo da različitim skupinama olakšamo teret krize, ali istovremeno da imamo trostruko veća ulaganja-, istaknuo je Tomašević.  


Za kritike oporbe kaže da se radi o nerazumijevanju te je odbacio kritike kako je predloženi proračun veći od ovogodišnjeg. Od 38 amandmana koji su pristigli na prijedlog proračuna, usvojeno je njih devet, od kojih dva oporbena. Prihvaćena su četiri amandmana Kluba SDP-a, tri Kluba SDP-a i Kluba Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Zelena alternativa - ORaH, jedan Kluba HDZ-a i HSLS-a i jedan Kluba Mosta. Prihvaćeni amandmani ukupno su vrijedni 60 milijuna kuna.

Amandmanima Kluba SDP-a pripremit će se izgradnja doma za starije osobe na zapadu grada, podići imovinski cenzus za isplatu novčanih naknada umirovljenicima sa 1700 na 1800 kuna, osigurati isplata božićnica i uskrsnica za korisnike doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine, pokriti materijalne troškove vrtićima i školama te ukloniti mulj iz jezera Jarun. 


Amandmanima klubova vladajuće većine povećat će se satnica pomoćnicima u nastavi s 30 na 35 kuna, osigurati provođenje pilot projekta suzbijanja menstrualnog siromaštva te usvojiti program javnih potreba u sportu. Gradska skupština je prije usvajanja proračuna prihvatila i prijedlog 12 oporbenih zastupnika te razriješila potpredsjednika Gradske skupštine Nenada Predovana iz stranke Bandić Milan 365 i za novog potpredsjednika izabrala Igora Peternela iz Domovinskog pokreta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.