Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijatelji životinja: Preko leševa do hrane na tanjuru

02.10.2017.

13:06

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potresnim performansom udruga Prijatelji životinja obilježila je na Trgu bana Jelačića Svjetski dan životinja s farma. Aktivisti su nastojali pokazati prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na naše stolove te zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi.

2. listopad obilježava se kao Dan životinja s farma još od 1983. godine, kako bi se skrenula pažnja na patnju i smrt milijarda životinja zatočenih na farmama i u klaonicama. Dvadesetak aktivista Prijatelja životinja - ležeći na tlu s dojmljivim fotografijama na sebi - dalo je tako podršku u obilježavanju ovog dana aktivistima u više od 30 organizacija diljem svijeta, a sve s ciljem promicanja veganske prehrane i skretanja pozornosti na nevjerojatne patnje životinja na farmama - koje doslovno pate od rođenja do svoje nasilne smrti u klaonici, naglasio je predsjednik Udruge Luka Oman.

Osim zdravstvenih i ekoloških razloga, sve više ljudi prelazi na vegansku prehranu upravo iz etičkih razloga, jer smatraju kako su životinje svjesna bića koja osjećaju bol baš kao i ljudi. Kao veganki, to mi je najmanje što mogu učiniti za životinje, jer ovo je način da proširim svijest. Uvjeti u kojima se drže te životinje su toliko brutalni da malo tko može ostati ravnodušan kada to vidi, izjavila je aktivistica Vlatka Balaš.

U ovom performansu važnu ulogu imali su i prolaznici, čije su reakcije bile podijeljene. Prijatelji životinja naglašavaju da nije problem samo u krajnje okrutnom tretiranju životinja, već i u pokolju u kojemu godišnje nepotrebno strada više od 60 milijardi živih bića. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.