Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prije tri godine Zagreb je pogodio snažan potres

22.03.2023.

08:32

Autor: HRT Radio Sljeme

Obnova

Obnova

Foto: Ivan Lukanić / PIXSELL.HR

Treća je godišnjica potresa koji su pogodili Zagreb. Njegove je stanovnike tog nedjeljnog jutra u 6 sati i 24 minute probudio potres jačine 5 cijelih 5, pola sata poslije slijedio je još jedan - magnitude 5 prema Richteru. Poginula je 15-godišnja djevojka. U potresu je oštećeno 25 tisuća objekata. Šteta je procijenjena na čak 86,4 milijarde kuna. Tri godine poslije obnavljaju se javne ustanove, obnova stambenih zgrada je u začecima, a nijedna zamjenska kuća nije izgrađena. 

Da Vlada nije položila položila ispit u izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća, rekao je to jučer ministar Branko Bačić koji je bio na gradilištima u Zagrebu. Obnovom privatnih zgrada nije zadovoljan ni gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Jutros je treću godinu zaredom održan koncert pod nazivom "Glazba glasnija od potresa", koji je počeo točno u 6.24 minute  Organizirali su ga Hrvatski glazbeni zavod, gdje je održan koncert na prvu obljetnicu potresa, te Hrvatska radiotelevizija. Ovu godine održao se u predvorju Hrvatskoga narodnog kazališta.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.