Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijedlog izrade usporednih analiza rješenja za postavljanje spremnika

17.03.2018.

13:24

Autor: Margareta Jozinović

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, izvjestio je na današnjoj konferenciji za novinare, kako će se na dnevnom redu Skupštine ovaj četvrtak pronaći njihov prijedlog Plana gospodarenja otpadom.

Nakon što na prošloj Skupštinskoj sjednici nije prošao gradonačelnikov prijedlog odluke o komunalnom redu gdje su se sporni, za većinu zastupnika, pronašli kavezi, za idući četvrtak pripremljen je novi. U inicijativi Kluba Sandre Švaljek i HSLS-a prijedlog je izrade usporednih analiza rješenja za postavljanje spremnika.

Postoji niz rješenja i sva rješenja treba ispitati. Točno se mora znati koliko zaštićenih kanti treba koji dio grada i osim toga napraviti usporedbu rješenja po kriteriju cijene, funkcionalnosti i estetske prihvatljivosti, rekla je predsjednica Kluba, Sandra Švaljek.

Dodala je su se za ovaj prijedlog na Odborima izjasnili svi osim liste zastupnika Milana Bandića. Plan koji je trenutno u javnoj raspravi, za predsjednika HSLS-ovog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Mirka Budišu, nesustavan je i odražava nepostojanje jasne vizije postupanja s otpadom pogotovo kad se radi o biranju lokacija ključnih točaka grada - centra za gospodarenje otpadom u Resniku, kompostane Obreščica te reciklažnog dvorišta u Podsusedu. Budući da se tek predviđaju istražni radovi za ove lokacije postavlja se pitanje na temelju čega su lokacije predviđene u prostornim planovima? Ako su provedeni neki preliminarni radovi onda su trebali pisati u Planu gospodarenja otpadom da se otklone sve eventualne sumnje.

HSLS-ov zastupnik Darko Klasić istaknuo je kako će na dnevnom redu biti i ugovor Grada s Hrvatskim vodama, koji bi trebao s mrtve točke pomaknuti pitanje klizišta na Velikom potoku u Valpotićevoj. Do sada je utrošeno preko 100 milijuna kuna, a mi smo uspjeli napraviti od toga 2 kilometra kolektora i dva kilometra makadamske ceste. Nadamo se da će se ovom odlukom gdje se uključuju Hrvatske vode konačno pokrenuti to s mrtve točke.

Klasić je podsjetio kako je projekt uređenja Velikog potoka bio predstavljen kao prioritetni projekt grada. U ovom trenutku ipak je to ruglo i jedan od najvećih financijskih promašaja, zaključio je Klasić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.