Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijedlozi SDP-a Grada Zagreba za pomoć najugroženijima

30.11.2022.

14:44

Autor: Nevena Saraga

Gradski SDP o amandmanima

Gradski SDP o amandmanima

Foto: nsaraga / Radio Sljeme

Gradska organizacija SDP-a predstavila je svoje amandmane na Proračun Grada Zagreba za 2023. godinu, koji će se naći pred zastupnicima na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. 

Amandmanima se nastoji pripomoći najugroženijim skupinama te doprinijeti općoj kvaliteti života u Zagrebu, rekao je v.d. predsjednika Gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba Branko Kolarić predstavljajući prvi prijedlog o podizanju granice, odnosno imovinskog cenzusa, za stjecanje prava na novčanu naknadu za umirovljenike sa sadašnjih 1700 kuna na 1800 kuna.


- Navedenom izmjenom proširio bi se krug korisnika naknade za 2300 novih korisnika - naveo je Kolarić, te dodao i kako su predložili podizanje dosadašnjeg iznosa naknade za dodatnih 100 kuna umirovljenicima čija je mirovina manja od 1500 kuna.


- Korisnicima tzv. nacionalne mirovine koji su do sada primali naknadu od 400 kuna, ona bi bila 500 kuna. Navedene kategorije umirovljenika primaju i naknadu za Božić i Uskrs ukupnog iznosa do 400 kuna, a amandmanom smo predložili da ovu naknadu primaju i osobe s invaliditetom, koje do sada nisu imale ovo pravo. Ukupna godišnja izdvajanja temeljem ovog amandmana iznosit će više od 20 milijuna kuna - pojasnio je.Drugi amandman se odnosi na osiguranje novih smještajnih kapaciteta domova za starije osobe na području Grada Zagreba.Dodatnim amandmanom zagrebački SDP se založio za bolje uvjete u školama i vrtićima, pojasnila je potpredsjednica Gradske organizacije SDP-a Tanja Djaković, odnosno za povećanje sredstava namijenjenih isplati mjesečnih akontacija za redovno održavanje škola i vrtića kojima je Grad Zagreb osnivač.Predsjednica Foruma žena Ljiljana Đurica ukazala je na problem menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, zato se zalažu za pilot projekt besplatnih menstrualnih potrepština u učeničkim domovima, osnovnim i srednjim školama kojima upravlja Grad Zagreb.I na kraju, kako je istaknula SDP-ova zastupnica u Skupštini Grada Davorka Moslavac Forjan, višegodišnja nebriga dovela je do ograničavanja funkcija jezera Jarun za sportsko-rekreativne aktivnosti, pa predlažu amandman u iznosu od 130 tisuća eura.Ukupna vrijednost SDP-ovih amandmana na Proračun Grada Zagreba za 2023. godinu iznosi više od 40 milijuna kuna.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.