Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijeti li gradu Zagrebu bankrot?

08.09.2020.

16:05

Autor: Krešimir Vešnik

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči sjednice Gradske skupštine, na kojoj će se raspravljati o više od 80 prijedloga, među kojima je najvažniji onaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu, oporba, ali i koalicijski partner Bandića - HDZ, upozoravaju na golem proračunski manjak.

"Akumulirani manjak u proračunu Zagreba veći je od milijardu i 300 milijuna kuna", upozorava HDZ-ovac Davor Filipović - Što bi moglo biti zajedničko gradu Detroitu i gradu Zagrebu? U 2013. godini, nakon više desetljećnog lošeg upravljanja financijama, Detroit je bankrotirao. Takva sudbina čeka i grad Zagreb ako ne dođe do radikalnog zaokreta u upravljanju gradskim financijama i gradskom imovinom. 

Zbog toga je pod upitnikom i ono što je glavna tema u glavnome gradu, obnova nakon potresa - Da bi se mogla financirati obnova, mi moramo napraviti ove stvari koje smo rekli: ozbiljna kontrola rashoda. Prihodi kontinuirano rastu. Oni su u prošloj godini rasli za 450 milijuna kuna, ali grad Zagreb jednostavno troši puno više nego što uprihodi. Prema tome, to je praksa koja se mora prekinuti. Da bi mogli uspješno financirati obnovu, jednostavno moramo napraviti taj zaokret - istaknuo je Filipović.

Bankrot Zagreba promašena je tema za zamjenicu gradonačelnika, Oliveru Majić - Zagreb funkcionira. Ja nemam namjere da odgovaram da Zagreb nije u bankrotu. 

I dok se mišljenja među vladajućima razilaze, oporba ujedinjena u kritiziranju upravljanja financijama. "Gradonačelnik Milan Bandić gradski proračun doživljava kao svoj osobni interes" tvrdi predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš - Ono što je njemu interes to se realizira, što je interes građana grada Zagreba se ne realizira. Proračun je i dalje telefonski imenik. To znači da trpi sve brojke pa onda uđemo u jedno preraspodjelu pa u drugu pa u treću... 

"Treba pogledati što se ušuška u neke prijedloge na dnevnom redu" upozorava Rada Borić iz Lijevog bloka. Tako se među rekordnim brojem prijedloga našao i onaj o gradskom zaduživanju od 350 milijuna kuna - U zaduživanju stoji: "Za kapitalne objekte i za nerazvrstane ceste". Ako pitate ljude u gradu onda će Vam svi reći što znači to kada se zadužuje za nerazvrstane ceste. Na svakoj sjednici jedno zaduživanje koje se nekako ušuška - napomenula je Borić. 

Što će se sve još ušuškati na sjednici zagrebačke skupštine saznat ćemo u četvrtak.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.