Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prikupljanje ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda

02.01.2015.

14:41

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je donijela odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu.

Prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica. Premijer Zoran Milanović svoj je osvrt na donošenje odluke o Imunološkom započeo konstatacijom kako će napraviti gaf, prema definiciji iz američkog političkog novinarstva prema kojoj je gaf kada političar govori istinu. Ujedno je rekao da će (u tom smislu) 2015. biti "godina gafova."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.