Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pripuz iznio obranu, tvrdi da nije sudjelovao u namještanju natječaja

20.09.2021.

17:21

Autor: M.Pongrac/Hina

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Petar Pripuz odbacio je optužbe za trgovanje utjecajem u aferi Agram, u kojoj je postao prvooptuženi nakon smrti bivšega gradonačelnika Milana Bandića. Kao i drugi optuženici, od početka odbacuje optužbe da je Grad bez javnog natječaja Pripuzovu CIOS-u dodijelio posao zbrinjavanja otpada.

Poznavao sam Slobodana Ljubičića i Milana Bandića i prije nego što je on postao gradonačelnik Zagreba, no upravo zbog tog razloga sam bježao od poslovnog odnosa s Gradom Zagrebom. Pristao sam se uključiti tek nakon što su me zvali iz Zagrebačkog holdinga radi pomoći zbog nagomilanog otpada - kazao je Pripuz u svojoj obrani na zagrebačkom Županijskom sudu i time odbacio krivnju da je koristio svoje prijateljstvo s Bandićem i Ljubičićem kako bi njegova tvrtka dobila posao zbrinjavanja otpada.

Pripuz je dodao da se 2013. uključio u zbrinjavanje otpada po znatno nižoj cijeni od tržišne upravo na nagovor Zagrebačkog holdinga koji ga je, kako tvrdi, požurivao na poslovni odnos s obzirom na to da je njegova tvrtka u to vrijeme jedina imala sve potrebne dozvole i opremu za zbrinjavanje otpada - Taj posao sam na kraju odradio po četiri puta nižoj cijeni od zbrinjavanja MUP-ovog otpada, a za što nisam optužen. Nije mi logično da bih poticao bilo koga kako bi moja tvrtka dobila višestruko jeftini posao - rekao je.

Podsjetimo, tadašnja gradska uprava unosan posao zbrinjavanja nekomunalnog otpada, žurno i bez natječaja, dodijelila je tvrtkama optuženog Petra Pripuza. Prije toga, odlagalište Jakuševec izgubilo je dozvolu za zbrinjavanje te vrste otpada.

Pripuz je odbacio i optužbu da je poticao zapošljavanje svoje prijateljice Tihane Colić u Gradskoj plinari dok je šef Holdinga bio Slobodan Ljubičić. Kaže da nije imao motiva to činiti s obzirom na to da je ona tada radila u jednoj tvrtki u kojoj je bila na dobroj poziciji i primala dobru plaću.

Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Na raspravi početkom ožujka postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Nova gradska vlast u kolovozu je poništila natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na koji se ponovno prijavila i jedna od Pripuzovih tvrtki, ističući da će posao nakon nabave drobilice raditi gradsko poduzeće Čistoća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.