Hrvatski radio

Radio Sljeme

Problemi školaraca u naselju Kustošija

02.02.2018.

13:55

Autor: Emina Dabo Hunjak

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Sigurnost u prometu i nedostatak školskih prostorija predstavlja problem za sve veći broj djece u Kustošiji. U emisiji Moj Firtl građani su sami predložili rješenja, a od gradskog pročelnika za obrazovanje Ivice Lovrića dobili su obećanje o izgradnji nove škole do 2020. godine.

Sve veći broj djece premašuje kapacitete Osnovne škole Kustošija koja zbog toga planira urediti tavanske prostorije u koje planira smjestiti dodatna dva razreda. A kako bi svi učenici mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni planirana je izgradnja nove škole u Gornjoj Kustošiji na kojoj bi radovi trebali započeti u proljeće sljedeće godine. 
 
Teško je s toliko djece u prostoru koji je zadovoljavao broj stanovnika koji je ovdje bio tri i pol tisuće, a sad smo eto skoro 10 000, a sve je ostalo isto. Dakle, iz mog doba kad sam ja ovdje sa šest godina ušla u školu nažalost nije se puno toga promijenilo. Ljudi se doseljavaju, male djece je puno, meni je samo žao što odlaze u druge škole. To su djeca koja su s našeg područja, a moraju otići u drugi kvart, rekla je ravnateljica Gordana Kajić:
 
Djeci osnovne škole sigurnost u prometu ugrožena je i zbog velikih gužvi te nejasnih prometnih znakova na križanjima. Građani zato smatraju kako bi trebalo uvesti  prometne redare i postaviti ležeće policajce, a Krunoslav Tkalčić iz gradskog ureda za promet odgovornost je prebacio na policiju i rekao kako je problem nesavjesnost vozača, međutim, brzinu, nekorektnost, može kontrolirati MUP.
 
Tu bi bilo dobro da se uvede jedan prometni redar koji bi i svojom nazočnošću pomogao prijelazu djece preko tog križanja, rekao je jedan od stanovnika naselja te upozorio na to kako se čitav promet slijeva na to križanje, a od šume znakova koji se često i preklapaju vozači ne vide svaki i ne mogu biti dovoljno oprezni.
 
Divlja parkirališna mjesta, neuređene poslovnice i nekvalitetan sadržaj u središtu naselja poput kockarnice i kladionica samo su još neki od problema na koje su stanovnici Kustošije također ukazali.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.