Hrvatski radio

Radio Sljeme

Problemi stanara u blizini bivšeg objekta Name na Remizi

02.06.2023.

13:58

Autor: Radio Sljeme

Zapušten plato na Remizi

Zapušten plato na Remizi

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Bivši objekt Name na Remizi i plato ispred njega godinama su u derutnom stanju. Iz Grada ne poduzimaju ništa jer je prostor u privatnom vlasništvu, no stanari upozoravaju kako on ima javnu funkciju te da su privatni vlasnici prema Zakonu o komunalnom redu obvezni održavati svoje prostore. 

- Veći dio prostora u potpunosti je u privatnom vlasništvu i na taj način gradske službe ne ulaze niti saniraju ovakve rupe gdje svakodnevno prolaze i djeca i umirovljenici, znači opasnosti za njih postoje, betonske klupe i infrastruktura se ili uništavaju ili se raspadaju zbog protoka vremena, prolazi između dva nebodera na Remizi su u mraku, nažalost koriste se kao javni wc, opet gradske službe to ne mogu održavati jer nije na javnom prostoru - rekao je jedan od stanara obližnjih nebodera Vedran Đidara.


No, paradoksalno je to što Grad u slučaju privatnog vlasnika ne reagira, ali to redovito čini na prostoru koji pripada stanarima. 


-Postojale su knjige, čak sam ih i ja ih imao, da je zgrada imala svojih sto kvadrata uz prugu, međutim, to je samo nestalo. Na naš prostor ulazi se mimo znakova, ljudi parkiraju kako tko želi, dosad smo tri puta morali renovirati šahtove, što kome ne paše, on sruši, dok se za sve ostalo proziva stanare ove zgrade, ali je situacija takva kakva jest, gdje god se pokušate obratiti, svi nas ignoriraju. Jedino u čemu su revni, dosljedni jest to da lijepe kazne za krivo parkiranje, iako tamo lijepo piše na tabli "osim za stanare, invalide i taxi". To je Grad Zagreb, oni su tu i mora se tražiti posebna dozvola za sve što se radi, iako je to privatni prostor, ispod zgrade - kaže predstavnik suvlasnika u jednom od nebodera.


Renata Anić iz Gradskog mega ureda navodi kako bi Grad mogao intervenirati tek u slučaju kad bi vlasnik bio spreman parcelu darovati ili prodati.


- To je sad pitanje volje vlasnika i Grada, komunalni redari, koliko ja znam, ne mogu napisati kaznu zbog neodržavanja. Grad reagira samo ako se radi o ugrozi od urušavanja ili tako nešto, ovdje nema ugroze u tom smislu - pojasnila je.


Stanari poručuju kako prema Zakonu u komunalnom redu Grad ipak može intervenirati, jer se privatni prostori moraju održavati. Hoće li Grad pokazati više razumijevanja za stanovnike Remize, to ćemo tek vidjeti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.