Hrvatski radio

Radio Sljeme

Produljena javna rasprava o spalionici na Rebru!

31.01.2023.

12:47

Autor: Radio Sljeme

Protiv spalionice na Rebru

Protiv spalionice na Rebru

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

 Na zahtjev Građanske inicijative "Stop spalionici Rebro", Ministarstvo gospodarstva produljilo je javnu raspravu do 20. veljače. Naime, kako tvrde iz inicijative, osim što je zadan prekratki rok za javnu raspravu od mjesec dana, dogodio se cijeli niz propusta, a i javno je izlaganje bilo puno nepravilnosti.

- Neupitno je da KBC Zagreb kao najveći bolnički centar u Hrvatskoj ima potrebu za takvim postrojenjem no rješenje se trebalo tražiti ne samo na državnoj nego i gradskoj razini, rekao je Josip Pavlović iz udruge "Ekologija grada".


Iako iz KBC-a Zagreb tvrde da spalionica neće predstavljati nikakvu opasnost za stanovnike, na temelju predstavljene studije do takvog zaključka se nije mogo doći, tvrdi Maris Špero iz inicijative.


- Stručnjaci koji su radili studiju nisu mogli otkloniti naše sumnje, mjere zaštite okoliša nisu predložene i mi ne znamo koja je procjena rizika, a nije dana ni studija izvodljivosti koja nije napravljena niti u jednoj fazi. Mislim da se radi samo o ekonomskoj računici, smatra Špero.


Sve spalionice emitiraju određenu količinu zagađenja i građani moraju biti svjesni što bi za njih značilo dugotrajno izlaganje čak i malim količinama opasnih čestica, zaključili su iz inicijative te naglasili da spalionica na Rebru nije dobro rješenje za gusto naseljeni dio grada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.