Hrvatski radio

Radio Sljeme

Program poticanja dojenja urodio plodom

11.12.2013.

13:30

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U hotelu Four Seasons održana je konferencija povodom 20. godina programa za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja. Konferenciju je organiziralo ministarstvo zdravlja u suradnji s UNICEF-om.

Zahvaljujući podršci majkama pruženoj kroz ovu inicijativu, danas više od dvije trećine majki svoju djecu doji u prvim mjesecima života. Skrb u rodilištima je poboljšana, a stvoreni su i uvjeti da niti jedno rodilište više ne razdvaja majku i dijete nakon poroda.

Titulu "Rodilište - prijatelj djece" danas nosi 29 od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj, rekao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik: "Moramo naglasiti da su u prijašnjim vremenima ruralna područje imala veći postotak dojenja od urbanih, a danas je to identično isto što znači da je ovaj program poticanja dojenja postigao iznimno dobre rezultate." 

Pedijatar Josip Grgurić rekao je kako se stajalište žene da će dojiti oblikuje u trudnoći, ali je dužina njezina dojenja pitanje i zajednice. Nužno je istiće Grgurić ustrojiti tzv. grupne potpore žena za dojenje te u sve više uključiti pedijatrijsku službu: "Tu mi u Hrvatskoj nismo zadovoljni jer svega 20 posto majki prolazi trudničke tečajeve a patronažnu posjetu trudnice ne zadovoljavaju, tako da ministarstvo zdravlja i UNICEF kreću zajedno prema trudnicama i prema djeci koja su rizična a to su prematurna djeca".

Na konferenciji je sudjelovalo stotinjak zdravstvenih djelatnika, roditelja i nevladinih organizacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.