Hrvatski radio

Radio Sljeme

Projekt Blok 19: sveukupna transformacija Zagreba u grad 21. stoljeća

23.03.2021.

14:45

Autor: Doroteja Brljak i Nikolina Marović

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

"Blok 19" naziv je projekta kojim se uz pomoć niza ekspertnih skupina donosi konkretan prijedlog obnove u potresu srušenog Zagreba. Projekt je predstavljen u sklopu prve međunarodne protupotresne konferencije koja se održala na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba iz stranke Rada i solidarnosti sudjelovala je u prvoj hrvatskoj konferenciji o protupotresnom inženjerstvu "Blok 19" koja se ovih dana održavala na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Na projektu kojim bi se revitalizirao Donji grad, radilo je dvanaest ekspertnih skupina, no početak radova, kao ni cijena još uvijek nisu poznati jer ovise o novcu koji Grad očekuje od države. Pavičić Vukičević je istaknula da projekt podrazumijeva urbanu transformaciju u kojoj će građani aktivno sudjelovati.

Prema rnjenim riječima Pavičić Vukičević ovdje se radi o cjelovitoj obnovi koja stvara nove vrijednosti, pa se unutar "Bloka 19" priprema izgradnja Džamonjinog muzeja, komunikacija, zelenilo i sve one stvari koje čine urbano tkivo grada.

- Najveći je zadatak da svi zajedno odlučimo kako ta obnova treba teći jer ona doista nema alternative, suvremeni grad 21. stoljeća mora se na neki način redefinirati - taključila je Jelena Pavičić Vukičević. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.