Hrvatski radio

Radio Sljeme

Projekt "Dobar susjed - siguran stan"

12.07.2017.

14:11

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kontakt policajci počeli su obilaziti teren i dijeliti letke i brošure u sklopu projekta Policijske uprave zagrebačke "Dobar susjed - siguran stan". Riječ je o preventivnim aktivnostima zagrebačke policije s ciljem poticanja susjedskog nadzora u prevenciji provalnih krađa u domovima.

"Provalnici provaljuju noću", "dostatan je dobar alarm", "provalnika treba zadržati", neke su od zabluda na koje upozorava policija u svojoj brošuri.

Savjete građanima za zaštitu od provale u sklopu projekta "Dobar susjed - siguran stan" dao je kontakt policajac, Željko Pejaković, Ako imaju dobrog susjeda da se dogovore sa njim da malo pripazi na stanove, ako su jako dobri da mu posude ključ pa da podigne ili spusti rolete, upali svijetlo, pokupi poštu dok ih ne bude.

Predstavnica stanara zgrade u Petrinjskoj ulici, Marija Vučaj Gospić, kaže da se stanari drže policijskih savjeta, Vrlo smo složni, družimo se, brinemo jedni o drugima. Stvarno se držimo uputa policije i do sada nije bilo nikakvih problema tako da uvijek pazimo jedni na druge.

Policija u sklopu svoje akcije "Dobar susjed - siguran stan" upozorava građane da uvijek zaključavaju ulazna vrata, uz kuću ne ostavljaju predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka, u slučaju opasnosti nazovu 192, ali i da zapišu serijske brojeve i fotografiraju vrijedne tehničke aparate i predmete, kako bi ih se lakše identificiralo.

Iz policije navode da su provalne krađe u posljednjih nekoliko godina u porastu, stoga poslušajte njihove savjete kako ne biste postali dio te crne statistike.  

Više informacija na: http://www.policija.hr/49.aspx  i http://www.policija.hr/50.aspx 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.