Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:03 / 28.03.2019.

Autor: Mario Mihaljević

Projekt "Grad u Gradu" nije u skladu s GUP-om

Projekt "Grad u Gradu" nije u skladu s GUP-om

Projekt "Grad u Gradu" nije u skladu s GUP-om

Foto: - / -

Most nezavisnih lista upozorio je na netransparentnost projekta "Zagrebačkog Manhattana", ustvrdivši da se radi o novom devastiranju Zagreba jer projekt nije u skladu s GUP-om i ne poštuje spomeničku vrijednost Velesajma.

-Prije nego nam gospodin Bandić omogući pogled s 200. kata na nedovršenu bolnicu u Blatu, nepostojeću žičaru, nesanirano odlagalište otpada na Jakuševcu i na najružniji stadion na svijetu koji je sada postao opasan po živote građana, a sve pod krinkom investicija i razvoja grada, moramo upozoriti na neke stvari. Most nikako nije protiv investicija i razvoja grada, dapače, ali ne na ovakav način kako to ponovno čini gradonačelnik-, rekao je voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković.

-Sporno je, kaže, što je na natječaju za Bandićev projekt "Grad u Gradu" odabrana tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za koju se vežu mnoge kontroverze u Beogradu gdje vodi sličan projekt, "a vidimo trenutno da je na snazi "copy-paste" ponašanje i ovdje u Zagrebu-.

Prozvao je oporbu u Skupštini zbog nedovoljne aktivnosti te ih je upitao gdje su i što rade, s obzirom da je nedavno usvojena i točka o osnivanju ustanove Sportski objekti za koju mnogi smatraju da će gradonačelniku poslužiti za ponovno zaduživanje građana.

Vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj našeg grada, bez suradnje sa strukom i javnošću
Mostova vijećnica MO Maksimirska naselja Sandra Bartulović ustvrdila je da se ponavlja ustaljena praksa da vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj našeg grada, bez suradnje sa strukom i javnošću. 

-Prostor grada se ne sagledava kao cjelina koja se treba razvijati planski, gdje svi zahvati u gradu imaju međusobnu poveznicu, nego se vrši stihijsko zadiranje u gradske prostore. Trenutno se zahvati vrše točkasto, izolirano, bez temeljitog planiranja, razvijene infrastrukture koja bi podržala takve projekte-, kazala je.

Bartulović je upitala da li je pri osmišljavanju projekta "Grad u gradu" "naš glavni projektant i urbanist" Milan Bandić tražio savjet i ekspertizu Geološkog instituta, s obzirom da je to područje vodonosan teren, teren s pitkom i termalnom vodom i samim time vrlo zahtjevan po pitanju stabilnosti i opasnosti od potresa. -Pretpostavka je da nije, jer on sve zna najbolje-, dodala je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.