Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Projekt hidroelektrana na Savi mora hitno krenuti!"

14.01.2019.

12:16

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

O budućnosti rijeke Save i mogućnostima koje se sve nude, već se godinama razgovara. No, projekt nailazi na puno prepreka i još nije zaživio. Najnoviji, koji se odnosi na izgradnju mini hidroelektrana tema je rasprava u mnogim stručnim krugovima.

- Projekt "Zagreb na Savi" koja obuhvaća izradnju 10-ak mini hidroelektrana, mora hitno krenuti kako bismo dugoročno osigurali pitku vodu, ali i kako bismo bili zaštićeni od poplava - istaknula je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković.

Jerković ističe da se priobalje rijeke Save ne može koristiti tijekom cijele godine, nego samo ljeti kada je vodostaj najniži. To u Gradu nastoje promijeniti. 

- Ovoga ljeta to želimo napraviti ne bi li građane približili matičnoj rijeci, ne bi li uživali u tom ogromnom prirodnom resursu kojeg godinama zanemarujemo. To je isto kao da okrećemo leđa Medvednici. Medvednica i Sljeme zajedno sa Savom su dva kapitalna prirodna resursa koje Grad ima, samo što mi rijeku Savu uopće ne živimo i ne doživljavamo - zaključila je Jerković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.