Hrvatski radio

Radio Sljeme

Projekt nove dječje bolnice u Blatu mogao bi biti vjetar u leđa dovršetku Sveučilišne bolnice

14.11.2022.

14:25

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Sveučilišna bolnica Blato

Sveučilišna bolnica Blato

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Projekt nove dječje bolnice u Blatu mogao bi biti vjetar u leđa konačnom dovršetku Sveučilišne bolnice koja već desetljećima propada, rečeno je na javnoj tribini održanoj ispred tog ruševnog i poprilično sablasnog objekta. 


Nova dječja bolnica gradila bi se s istočne strane nedovršene Sveučilišne bolnice, a kako je rekao Tihomir Majić iz Gradskog ureda za zdravstvo, građevinska struka tvrdi da nije potrebno rušiti sve ono što je izgrađeno prije više od 30 godina.


- U tijeku su razgovori između Grada Zagreba i Vlade RH da se definira ta čestica i da se na njoj izgradi Nacionalna dječja bolnica. Što se tiče Grada - učinit će se sve da se to jednostavno riješi. To će biti projekt koji će se dominantno financirati europskim sredstvima, a vodit će ga Ministarstvo zdravstva. Građevinski stručnjaci nisu otpisali ovaj objekt i mi se nadamo da će izgradnja Dječja bolnice biti impuls izgradnji Sveučilišne bolnice, rekao je Majić.


Gradnja Sveučilišne bolnice financirana je samodoprinosom Zagrepčana izglasanim na dva referenduma u osamdesetim godinama prošloga stoljeća, a prema procjenama u propalu izgradnju jedne od najvećih javnih građevina u Hrvatskoj do sada je uloženo oko 150 milijuna eura.


- Osobno sam pod dojmom abortusa. Retorika se nije promijenila u 40 godina. Građane se poticalo na izdvajanje jednakim floskulama koje čujemo i danas. A nije se učinilo ništa zapravo, rekao je Ivica Belina, čelnik Koalicije udruga u zdravstvu. 


- Ja imam nade. Vjerujem da će ovi ljudi koji postavljaju pitanja i ne puštaju ovaj objekt iznjedriti riješenje i da će se nastaviti izgradnja ove bolnice, optimistična je pak Jadranka Zdeličan, vijećnica Mjesnog odbora Blato.


Život je prepun iznenađenja. Tko zna - možda netko tko je svjedočio početku radova doživi i njihov završetak te otvaranje nove i moderne Sveučilišne bolnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici