Hrvatski radio

Radio Sljeme

Projekt "Svjetlo i tama pričaju"

29.09.2015.

12:22

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projektom "Svjetlo i tama pričaju", Udrugu za školovanje pasa vodiča slijepih želi skrenuti pažnju na svakodnevicu slijepih osoba. Kako funkcioniraju koristeći druga osjetila, te s druge strane, da promislite koliko je vid važno osjetilo.

Projekt je realiziran u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba. U tom muzeju u sljedećih 10 dana možete ući u simulator sljepoće rekla je Mira Katalenić iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. "U simulatoru će posjetitelji tijekom narednih 10 dana od 10 do 15 sati svakodnevno i vikendom imati priliku doživjeti kako je to živjeti bez vida. Kako je to osloniti se na druga osjetila bez obzira radi li se osjetilu mirisa, dodira, koncentraciji, odnosno svemu onome što moramo staviti u funkciju kako bismo nadomjestili vid. Mi smo u tri prostorne cjeline osmislili smo različite aktivnosti iz svakondnevnoga života kako bismo to približili, a namjenjene su prvenstveno učenicima i studentima, dakle svima onima koji će negdje u svom budućem životu, u svojem budućem zanimanju, pružati različite usluge nama slijepim osobama i kako bi bolje znali kako komunicirati, kako pristupiti. Zapravo smo ih željeli na taj način dodatno senzibilizirati."


U doživljaj svjetla i tame uvodi nas Donatorska šetnja koja počinje u 17 sati na Cvjetnom trgu, a završit će u Muzeju za umjetnost i obrt. U šetnju će se uključiti osobe iz javnog, kulturnog i društvenog života u pratnji korisnika sa psima vodičima i koristeći tamne naočale.

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorit će se izložba skulptura gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.