Hrvatski radio

Radio Sljeme

Projektom do ponovnog oživljavanja gradskih tržnica?

12.05.2017.

22:09

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu završnice projekta Ilica: Readymade na Britanskom trgu predstavljen je projekt #PLAC. Ideja projekta je revitalizacija gradskih tržnica te pružanje novog distribucijskog kanala malim OPG-ovima.

Ovim projektom zagrebačke tržnice trebale bi postati dio urbane kulture, ali i novo mjesto za druženje građana.

Projekt #PLAC je, u stvari, usmjeren u tome da revitalizira tržnice koje su pred odumiranjem ili su već odumrle i da se napravi jedan eurposki model gdje bi se, negdje u popodnevnim satima, napravila jedna zgodna kombinacija umjetnosti, kulture, kreativnih kulturnih industrija, glazba, hrana..., rekla je jedna od organizatora i predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Ivana Nikolić Popović.

Svoje proizvode izložilo je 15 zagrebačkih OPG-ova čija predstavnica, Ana Kovačić, objašnjava značaj ovog projekta, Ovo nam znači jako, jako puno! Mi mali ne možemo doć' do izražaja i ne možemo doć na neke placeve gdje bi mogli pokazati svoje proizvode zato što, jednostavno, je sve već zasićeno i mi si ne možemo pomoći.

U ponudi OPG-ova bili su domaći sir, mlijeko, povrće, sirupi, voće i tome slično. Uz njih svoje umjetničke radove pokazalo je 20-ak sudenata Akademije likovnih umjetnosti, Ima slika, grafika i nekih manjih skulptura. Nekak' nam je gušt i izazov izlagati radove na nekom netipičnom mjestu i vidjet komunikaciju s ljudima, rekao je jedan od studenata Tomislav Hršak.

Cijeli događaj je održan uz elektronsku glazbu izvođača M.I.L.E., Kozmodrum i Oberkuul. Sljedeći projekt #PLAC trebao bi biti održan, kako kažu organizatori, negdje u srpnju i na nekoj drugoj tržnici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.