Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prometni stručnjak apelira: Smanjite cijenu žičare pa će i promet na sljemenskoj cesti biti manji

22.01.2023.

13:02

Autor: Radio Sljeme

Sljemenska žičara zatrpana snijegom

Sljemenska žičara zatrpana snijegom

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Nakon što je jutros pao sustav POS-a, mnogi koji su žičarom htjeli na Sljeme, čekali su oko sat i pol dok sustav plaćanja karticama ponovno nije proradio. Svi koji su čekali dobili su besplatnu vožnju do vrha zagrebačke gore. I danas vlada veliki interes Zagrepčana i turista za pohod na Sljeme pa se ispred blagajni žičare stvorila kolona od nekoliko stotina ljudi. Kada je u pitanju cestovni promet, situacija na sljemenskoj cesti danas je nešto bolja nego jučer, kada je zbog nepropisno parkiranog vozila jedno vrijeme bilo nemoguće doći do vrha. No doznajemo do slušatelja da se u vršnoj zoni i dalje povremeno stvaraju gužve i zastoji.

Nakon jučerašnjeg prometnog kaosa, situacija na sljemenskoj cesti danas je nešto bolja zahvaljujući policiji koja je tijekom dana regulirala promet u vršnoj zoni. No od slušatelja smo doznali da se u vršnoj zoni svako malo stvaraju gužve, uglavnom zbog vozila parkiranih uz cestu. Iako je cesta do vrha prohodna, jedna od sljemenskih ugostiteljica Živana Rumbak dala je packu zimskoj službi.


- Ujutro kad smo došli parkirna mjesta nisu bila očišćena, odnosno nisu očišćena od sinoć. Molili bismo da Zimska služba malo bolje čisti parkirna mjesta i ugibališta, osobito s desne strane ceste gdje je dopušteno parkiranje. To je ovaj dio od zavoja prema Runolistu i Puntijarke te od Tomislavca do Grafičara. To bi prilično pomoglo u nesmetanom odvijanju prometa - napominje sljemenska ugostiteljica.


Da bi gradska vlast trebala bolje regulirati prometnu infrastrukturu smatra i prometni stručnjak Željko Marušić, koji upozorava na potkapacitiranost sljemenske ceste.


- Ako se vršni promet udvostruči sljemenska cesta postaje zagušena. Treba više voditi računa o boljem korištenju resursa. Šokira me ustrajnost gradske uprave koja ne želi smanjiti visoku cijenu prijevoza žičarom. Žičaru su iz prireza platili svi građani Zagreba i ona bi trebala koristiti vitalnim interesima grada, a to je da se rastereti promet sljemenskom cestom. Predlažem da se cijena prijevoza žičarom snizi na 10 kuna u jednom smjeru, čime bi se građani stimulirali da do Sljemena ne idu automobilom - smatra Marušić. 


Dalo bi se, kaže Marušić, poraditi i na prometnoj kulturi mnogih vozača koji svjesno ignoriraju pravila sigurne vožnje.


- Nažalost, još uvijek ima onih koji koriste ljetne gume. Apsurd svih apsurda našeg prometa je da se dopušta onima koji imaju ljetne gume s dubinom utora od 4mm i više, mogu koristiti lance umjesto zimskih guma. Svi u zimskim uvjetima trebaju koristiti zimske gume, poštivati propise i, naravno, ne parkirati uz rub ceste ako time ugrožavaju normalno funkcioniranje prometa - savjetuje Marušić.


A upravo je nepropisno parkirano vozilo, uz snijeg i povećan promet prema vrhu, uzrokovalo jučerašnji kolaps na sljemenskoj cesti. Tijekom noći su intervenirali i vatrogasci, spašavajući vozilo koje je umalo otklizalo u provaliju. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici