Hrvatski radio

Radio Sljeme

Propali su pregovori između lijevo-liberalne zagrebačke opozicije

24.12.2020.

10:25

Autor: Mario Mihaljević

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Propali su pregovori između lijevo-liberalne opozicije jer platforma Možemo! ne želi zajednički izlazak na lokalne izbore u Zagrebu. Predsjednik gradskog SDP-a Gordan Maras smatra da je time propuštena velika prilika da se zajednički stvori promjena u Zagrebu.

Predsjednik gradskog SDP-a Gordan Maras smatra da je time propuštena velika prilika da se zajednički stvori promjena u Zagrebu, ali da unatoč tome SDP nastavlja pregovore s drugim lijevo-liberalnim partnerima.

Prema neslužbenim informacijama, SDP bi, unatoč Marasovoj najavi o nastavku pregovora s oporbenim strankama, na izbore trebao izaći sa samostalnom listom i kandidatom. 

U strankma Možemo! i Zagreb je naš, smatraju, da su donijeli  racionalnu i najbolju odluku za rušenje Bandića.

-U politiku smo ušli upravo zato što među postojećim strankama i starim akterima nismo vidjeli opciju koja će se u Zagrebu na pravi način usprotiviti Bandiću i promijeniti model upravljanja gradom. Svojim političkim radom smo u samo nekoliko godina pokazali da to možemo-. 

-Na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu imamo tri ključna cilja: maknuti Milana Bandića s pozicije gradonačelnika, spriječiti Bandića i HDZ da formiraju većinu u Gradskoj skupštini, i napokon promijeniti način upravljanja Zagrebom, da bude pravedan, transparentan i održiv-.

-Naša odluka da na izbore ne idemo u velikoj koaliciji nego u više blokova prije svega je racionalna, jer se pokazalo da je to najbolji način da se Bandića makne s vlasti. Posljednjih dana SDP je javno komunicirao da bi oni i ostale oporbene stranke podržali Tomislava Tomaševića za gradonačelničku kandidaturu ako pristanemo na predizbornu koaliciju tj. na zajedničku listu za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti. Zajednička anketa je pokazala da nikakvog sinergijskog učinka zajedničke liste nema. Dapače, pokazala je gubitak. U konzultaciji s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za kampanju uklanjanja Bandića s vlasti i formiranje većine u Gradskoj skupštini najbolje da ne idemo u veliku predizbornu oporbenu koaliciju koja uključuje SDP-, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.