Hrvatski radio

Radio Sljeme

Proširuje li gradska vlast odlagalište građevnog otpada na Jakuševcu?

22.02.2023.

15:34

Autor: Magdalena Pongrac

Građevni otpad

Građevni otpad

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Proširenje odlagališta na Jakuševcu, škola na Šalati koja nije sigurna u slučaju potresa i vraćanje nepovoljnog kredita Zagrebačkog Holdinga neke su od tema koje će se naći na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine. Iako nije na dnevnom redu, raspravljat će se i o poskupljenju vode koje Zagrepčane očekuje za tjedan dana.

Proširenje odlagališta građevnog otpada odnosno materijala na Jakuševcu privremeno je rješenje, rekao je u našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- To je privremena lokacija na nekoliko mjeseci, dok ne bude spremna ona na Žitnjaku. Već smo stavili trajnu lokaciju, tj. privremenu lokaciju, ali onu koja bi trebala početi s radom prije ljeta, a ovo je nešto što bi do tada bilo još "privremenije", recimo to tako.


Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić upozorio je, pak, kako se, na mala vrata, pokušava proširiti odlagalište.

- Znamo da je prije više od 50 godina Jakuševac bio privremeno rješenje pa to traje, evo, već šesto deseteljeće. Tako da, ako dođe do ovoga, imat ćemo dodatno proširenje Jakuševca s deponijem građevnog otpada i svim dodatnim postrojenjima za sljedeća desetljeća.


Tema sjednice bit će i plan otplate kredita Zagrebačkog holdinga teškog 240 milijuna eura. O tome da je kredit nepovoljan govorio je zastupnik Stranke rada i solidarnosti BM365 Nenad Predovan.

- Samo ove godine, na račun povećanja kamate, Grad Zagreb će morati platiti pet milijuna eura više od proklamiranog. Kamata će i dalje rasti, a tko će platiti te račune?


Evo što je o tome, u našem programu, rekao gradonačelnik.

- Meni je to krajnje bezobrazno, da netko tko je ostavio takve dugove problematizira zašto plaćamo takve kamate. Sad su kamate porasle, s obzirom na Europsku središnju banku koja se bori protiv inflacije u cijeloj Europskoj uniji.


Iz oporbe smatraju da dio novca za otplatu kredita gradonačelnik planira namiriti poskupljenjem vode za 15 posto od prvog ožujka. 


Upozoravali smo da je Vlada odgodila uredbu o naplati vode za godinu dana tako da ne vidimo razlog za poskupljenje vode u Zagrebu. Napominjem i da velik dio građana u Sesvetama i Brezovici nema ni osnovnu komunalnu infrastrukturu - istaknuo je HDZ-ov Mario Župan.


Sasvim sigurno je netočno da će se sredstva od poskupljenja vode upotrijebiti za investicije u vodovodnu infrastrukturu. Potvrđujem to zato što je Zagrebački Holding, za potrebe Vodovoda i odvodnje 2021. podigao veliki kredit koji do danas nije potrošio - kazao je nezavisni Ivica Lovrić.


Oni, da su sposobni, povukli bi europska sredstva u tu svrhu, ali nisu napravili nikakav pomak u tom području - smatra Gordana Rusak iz Stranke rada i solidarnosti BM365.


Klub HDZ-a i HSLS-a sa zastupnikom Lovrićem na dnevni red će po žurnom postupku uputiti zahtjev za konstrukcijskom obnovom školske zgrade u Mesićevoj stradale u potresu. U njoj su, naime, smještene dvije škole, pohađa je 850 učenika, a mogla bi se, kažu, urušiti u slučaju novog potresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.