Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prosječna zagrebačka plaća za travanj 6.645 kn

09.07.2015.

10:27

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prosječna mjesečna neto plaća za travanj u gradu Zagrebu iznosila je 6.645 kn, što je na mjesečnoj razini nominalni pad za dva posto, a na godišnjoj rast za 3,7%, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Prosječna je zagrebačka neto plaća za travanj bila za 135 kn ili nominalno dva posto manje nego za ožujak. U odnosu pak na prošlogodišnji travanj prosječna je neto plaća za četvrti mjesec ove godine bila veća za 239 kn ili nominalno za 3,7 %.

Nešto veći nominalni rast neto plaća na godišnjoj razini posljedica je i promjena u oporezivanju dohotka, što potvrđuje i nešto blaži rast prosječne bruto plaće koja je u Zagrebu za travanj iznosila 9.733 kn, što je 76 kuna ili nominalno 0,8% više nego za isti mjesec prošle godine.

Na mjesečnoj je razni, u odnosu na ožujak, prosječna zagrebačka bruto plaća bila niža za 278 kuna ili nominalno za 2,8%.

Usporedba s prosječnom neto plaćom na razini Hrvatske, koja je za travanj iznosila 5.676 kuna, pokazuje da je zagrebačka neto plaća bila 969 kuna viša nego na razini države.

Zagrebačka statistika najvišu prosječnu neto plaću za travanj registrira u zračnom prijevozu, gdje je iznosila 10.214 kuna, a prosjek veći od deset tisuća, 10.114 kuna, imali su i zaposleni u vađenju sirove nafte i prirodnog plina.

U pet je djelatnosti prosječan neto za travanj bio iznad devet tisuća kuna - u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 9.849 kuna, računalnom programiranju, savjetovanju i s njima povezanim djelatnostima 9.811 kn, popravku i instaliranju strojeva i opreme 9.482 kn, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka 9.468 kn te promižbi i istraživanju tržišta 9.246 kn.

Nasuprot tomu, najnižu su prosječnu neto plaću za travanj u Zagrebu dobili zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima, od 3.180 kn.

Prosječnu neto plaću nižu od četiri tisuće kuna imali su i zaposleni u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika gdje je prosjek za travanj iznosio 3.383 kn, u djelatnosti prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja 3.416 kn, u proizvodnji

kože i srodnih proizvoda 3.476 kn te proizvodnji tekstila 3.800 kn.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.