Hrvatski radio

Radio Sljeme

Proslava 1. svibnja u parku Maksimiru

01.05.2015.

14:49

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja Zagrepčani kao i svake godine slave u parku Maksimiru, u koji su od ranog jutra počeli dolaziti na druženje uz tradicionalni grah i zabavni program.

U Maksimir je oko 10 sati stigao gradonačelnik Milan Bandić dijeleći građankama i građanima crvene karanfile, a zatim je na livadi dijelio grah s kobasicom, pancetom i dimljenom vratinom pripravljen, kako je rekao, "po gradonačelnikovoj recepturi".

Šezdeset tisuća porcija graha pripremljeno je, kao i uvijek, uoči proslave u Ustanovi Dobri dom. Grah će se dijeliti do večernjih sati.

"Nema politike, nema govora, nema ništa. Ima graha i dobrog raspoloženja i neka tako ostane", rekao je Bandić i dodao da se nada dobrom vremenu. Za 1. svibanj sugrađankama i sugrađanima je poručio "više rada, reda i odgovornosti, bolje organizacije i rada i solidarnosti". "Rada da radimo i solidarnosti s onima koji se u utakmici rada i kapitala ne snađu i treba im pomoć i zato smo od grada Zagreba napravili najsocijalno odgovorniju metropolu u Europi", rekao je. "Bez obzira na 780 milijuna kuna koje nam je poreznom reformom uzeto, ni jednu socijalnu mjeru građanima nismo uskratili i tako će biti i ubuduće. Morat ćemo još više raditi da to osiguramo i ubuduće", istaknuo je Bandić.

I zagrebački SDP-ovci su građankama i građanima dijelili crvene karanfile. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić je istaknuo da je Zagreb radnički grad. "Radnici su izgradili grad Zagreb. Danas ne bi bio ovo što je, da nije bilo radničke klase. Prema tome, ovo je praznik svih nas, a pogotovo ljudi koji su u starijoj životnoj dobi, koji su nam ostavili to što danas imamo", poručio je Bernardić.

Na ulazu u park Maksimir letke je dijelila Socijalistička radnička partija Hrvatske. Na letku između ostalog poručuju da se radnici trebaju boriti za 7 sati rada, 9 sati odmora i 8 sati sna. Poručuju i: "Ne želimo više 'zlatne' zahode i fontane, hoćemo radna mjesta za mlade, za tate i mame!" te "Svatko neka živi od svog rada".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.