Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:19 / 10.07.2016.

Autor: Irena Dizdarević

Proslava Dana Kravat pukovnije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počasna satnija Kravat pukovnije po sedmi puta obilježava svoj dan, I ove godine, već tradicionalno, za građanke i građane Zagreba, kao i sve goste i turiste, pripremljena je spektakularna javna proslava na platou Dolca, uz brojne interaktivne vojno-povijesne izazove.

Svečanost je započela još u jutarnjim satima tradicionalnim „Blagoslovom stijega i stroja“ na misi u Crkvi Svete Marije na Dolcu, nakon čega su vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije u podne izvesli svoj program Smjene straže. 

Točno u 17.00h, na platou Dolca, započet će središnji dio proslave.

Najavljena su spektakularna natjecanja, u koje se mogu uključiti građanke i građani svih generacija, a uz vojno-povijesne i adrenalinske izazove, na Dolcu će se kuhati i servirati i vojnički grah, za okrjepu najhrabrijih. Osmišljen je i prigodni program za najmlađe - koji uključuje streličarstvo, jahanje na ponijima i konjima, zajahivanje na konje Počasne satnije Kravat pukovnije i borbe za rubec, trčanje kroz labirint i druge.

Tu su i ona ozbiljna natjecanja za odrasle, u kojima mogu podjednako sudjelovati žene i muškarci, poput borbe za buzdovan, streličarstva, natjecanje „Sabljom na tikvu“ i druge zanimljive discipline.

Za prigodu obilježavanja Dana Kravat pukovnije, plato Dolca pretvoren je u pravi konjički i natjecateljski poligon.

Proslavu i ove godine zajednički organiziraju Počasna satnija Kravat pukovnije i neprofitna ustanova Academia Cravatica, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.