Hrvatski radio

Radio Sljeme

Proslava sv, Antuna Padovanskog

13.06.2016.

08:26

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je sv. Antuna Padovanskoga. U povodu toga, u njegovu svetištu na Svetom Duhu večeras će se s početkom u 19.00h održati središnje euharistijsko slavlje. Predvodit će ga vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan.

Svetište sv. Antuna Padovanskog, središte i žarište antunovske pobožnosti nalazi se na Svetom Duhu u zapadnom dijelu grada. Župa sv. Antuna osnovana je 1. siječnja 1932. A, izgradnja crkve sv. Antuna započela je 1931. godine, kada se slavila 700. obljetnica smrti Padovanskog Sveca. Crkva je dovršena 1934. godine.

Crkvu je 8. prosinca 1934. godine blagoslovio dr. Antun Bauer, zagrebački nadbiskup, a prvu svetu misu istoga dana slavio je bi. Alojzije Stepinac Uz bi. Alojzija Stepinca vezana su još dva vrlo važna događaja u ovoj crkvi. Naime, 12. rujna 1943. Godine on je posvetio glavni oltar. Na koncu, glavnu proslavu proglašenja sv. Antuna Padovanskoga »evanđeoskim naučiteljem« u Zagrebu obilježio je bi. Alojzije, svetom misom u ovoj crkvi 13. lipnja 1946. Unutrašnjost crkve dovršena je 1984. godine. Crkvu je posvetio kardinal Franjo Kuharić 24. studenoga 1984.

Crkva je, dodajmo - izgrađena prema nacrtu poznatog arhitekta dr. Jurja Denzlera.

Više informacija dostupno je na stranicama Župe sv. Antuna Padovnaskog

 

Dodajmo da je zbog današnjega blagdana te velikog broja hodočasnika do navečer na snazi posebna regulacija prometa;

- zatvoren je dio ulice Svetoga Duha od Kuniščaka do Ulice Dražice. Tamo je zabranjeno i parkiranje

- zatvorena je i Topnička ulica kod Kuniščaka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.